Privatøkonomi

Få kilometer kan spare førstegangskøbere for 100.000 kr. om året

Familier, der skal købe hus for første gang, kan få et markant større rådighedsbeløb, hvis de er villige til at flytte efter det.

Det er ikke kun huspriserne, der spiller ind på rådighedsbeløbet ved boligkøb. Og rådighedsbeløbet kan variere meget mellem kommuner tæt på hinanden. Foto: Christian Klindt Sølbeck

Der kan være god grund til at afsøge boligmarkedet i mere end én kommune for en familie, der er på udkig efter det første hus.

Der kan nemlig være mange penge at hente i budgettet i form af et markant større rådighedsbeløb, uden at man nødvendigvis skal flytte til den anden ende af landet. Det viser beregninger, som Nordea Kredit har lavet til Finans.

»Det er ikke særligt overraskende, at rådighedsbeløbet svinger markant, afhængig af hvor i landet, man bosætter sig. De fleste ved godt, at det er billigere at bo i Sønderjylland end i Hovedstaden. Men selv inden for relativt få kilometer kan forskellen være stor, og det er værd at overveje - ikke mindst for nystartede familier, der gerne vil have lidt frihed i deres økonomi,« siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit.

Nordea Kredit har beregnet, hvor stort et rådighedsbeløb tre forskellige familier vil have ved køb af et gennemsnitligt hus på 140 kvm i hver af landets 98 kommuner. Huset bliver finansieret med 80 pct. fastforrentet realkreditlån, 15 pct. banklån, mens familien, der består af to voksne og to børn, selv kommer med de resterende 5 pct.

Familien har et billån på 200.000 kr., der afdrages over syv år, og familien kører ca. 20.000 km. om året. I beregningerne er der taget hensyn til alle faste udgifter til huset.

Her tager vi udgangspunkt i den familie, der inklusive børnepenge har en husstandsindkomst på 1 mio. kr. om året. Hvis familien går efter at bosætte sig i hovedstadsområdet, kan den øge sit månedlige rådighedsbeløb betragteligt, hvis den krydser et par kommunegrænser, viser beregningerne.

»Har familien f.eks. en klar præference for at bo i hovedstadsområdet, fordi dens arbejdspladser eller øvrige familie er beliggende her, kan den i stedet for Lyngby-Taarbæk kommune vælge Glostrup Kommune. I dette tilfælde vil familiens månedlige rådighedsbeløb stige fra 15.200 kr. til 22.500 kr. Det svarer til 87.600 kr. om året,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann.

Det er ikke kun i hovedstadsområdet, at der kan skaffes mere luft i budgettet ved at krydse kommunegrænsen, viser beregningerne.

»Er der tale om en familie, der ønsker at bo i Østjylland, kan familien få ca. 8.500 kr. mere til forbrug hver måned eller over 100.000 kr. om året, hvis den vælger Norddjurs frem for Aarhus Kommune. Beløbet kan dog blive reduceret, hvis valget af bopæl betyder, at familien får behov for en ekstra bil, men der er stadig tale om en mærkbar besparelse,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Med til historien hører, at de enkelte realkreditinstitutter ser forskelligt på, hvor stort et rådighedsbeløb en familie skal have. I Nordea Kredit kører man ikke med en fast grænse, men i Finanstilsynet er man langt fra glad, hvis rådighedsbeløbet ligger under 13.500 kr. pr. måned.

Herunder kan du se, hvordan rådighedsbeløbet varierer fra kommune til kommune for familier med husstandsindkomster på henholdsvis 800.000 og 700.000 kr.

10 idéer, der kan ændre Danmark
Få historierne om de iværksættere, der har potentialet til at redefinere dele af dansk erhvervsliv. Få magasinet her
BRANCHENYT
Læs også