Privatøkonomi
0

Det lysner for sommerhusejerne: Priserne bliver sat op og der er mindre at vælge mellem

Efter længere tids stilstand på markedet for sommerhuse, ser det nu ud til at der er ved at komme gang i markedet, lyder det fra boligøkonom.

Foto: Liv Høybye.

Netop som den danske sommer er overstået og de danske sommerhusområder ligger mere øde hen, er der kommet endnu en indikation af, at det lysner for sommerhusejerne.

Det seneste år er udbuddet af sommerhuse faldet med næsten 10 pct., og samtidig er udbudsprisen steget med næsten 4 pct., viser nye tal fra finanssektorens brancheorganisation Finans Danmark. Udviklingen har fundet sted, efter markedet for sommerhuse i flere år nærmest har stået stille.

»Udviklingen vidner om, at der efter en længere periode med stilstand på sommerhusmarkedet nu begynder at ske noget,« lyder det i en kommentar fra Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit.

I Nordea Kredit peger man på, at en forklaring på fremgangen på markedet for sommerhuse kan hænge sammen med, at der fra politisk side er blevet indført to regelændringer på sommerhusmarkedet. I foråret blev det muligt for pensionister at benytte deres sommerhus til helårsbeboelse efter et års ejerskab mod tidligere otte års ejerskab. Samtidig blev det muligt at finansiere sommerhuse med realkreditlån op til 75 pct., hvor grænsen tidligere lå på 60 pct.

»Vores egne tal viser, at der er blevet solgt væsentligt flere sommerhuse de seneste fire måneder end i samme periode i 2016. Det er endnu for tidligt, at sige, om den positive udvikling er et engangsfænomen, fordi sommerhuskøberne har gået og ventet på, at de nye regler skulle træde i kraft. Men det kan betyde, at sommerhusmarkedet igen er på vej frem,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann.

Det hører dog fortsat med til historien om sommerhusmarkedet, at udbuddet ligger markant over niveauet fra tiden inden finanskrisen. I august i år lød udbuddet af sommerhuse på 11.718. Til sammenligning lå tallet i begyndelsen af 2004 under 3.000, og i august 2007 lå det på 8.437.

BRANCHENYT
Læs også