Pas på inden du sætter ekstra penge ind på din pensionsopsparing
Den nye aktiesparekonto til frie midler kan blive en alvorlig konkurrent til pensionsopsparing for 50-60-årige med almindelig løn.
Lavtlønnede danskere skal tænke sig godt om, hvis de vil spare mere op til pension. Der er kun en pensionsform, de har sikker gevinst på at bruge, nemlig aldersopsparing. Og den må der fremover kun sættes 5.000 kr. ind på om året.
Nye beregninger fra Nordea Liv & Pension viser, at penge derudover ikke bør sættes i en ratepension, men i stedet placeres i eksempelvis den nye aktiesparekonto. Eller i fri opsparing i aktier eller investeringsbeviser.
»Vores beregninger viser, at pension skal gøres lidt mere attraktivt for dem, der betaler bundskat og rammes af modregning. Derfor skal der gøres lidt mere for også at sikre, at denne gruppe prioriterer pensionsopsparingen til gavn for samfundsøkonomien,« siger cheføkonom Jens Christian Nielsen, Nordea Liv & Pension, som ellers roser forsøget på at gøre det bedre at spare op for alle.
Problemet er den såkaldte modregning af udbetaling fra ratepensioner, som betyder, at lavtlønnede danskere - trods regeringens udspil til en ny pensionsreform - bliver skåret i offentlige pensionstillæg, de ellers ville få som folkepensionister.
Nordea har regnet med samme afkast på 5 pct. for alle opsparingsformer og understreger, at der er større risiko ved at bruge ren aktieopsparing.
For topskatteplagede danskere med høj indkomst er ratepensionen dog bedste opsparingsform. Det skyldes, at man kan få fradrag i topskatten under opsparing og forhåbentlig få pengene ud igen til bundskat.
Pensionssektorens brancheorganisation Forsikring & Pension har opfordret regeringen til at gøre ekstra opsparing i pensionssystemet mere attraktiv for folk med lav løn.
»Vi sagde, straks forslaget kom, at det var smurt for tyndt ud, fordi man lægger op til at give højere fradrag for pensionsopsparing til både unge og til topskattebetalere i stedet for at koncentrere sig om den gruppe for hvem pensionsopsparing de sidste år er mindre attraktiv,« siger direktør Per Bremer Rasmussen, Forsikring & Pension.