Privatøkonomi

Huskøb: Her er boligsælgerne yderst optimistiske

LANGKILDE MORTEN

Én ting er sikkert i langt de fleste bolighandler; køber og sælger har vidt forskellige opfattelser af, hvad der er dyrt, og hvad der er billigt.

Og når det kommer til den benhårde prisforhandling, er det særligt i visse områder af landet, hvor der ikke er plads til alt for mange fine fornemmelser blandt sælgerne.

På Samsø og Lolland samt i Struer, Frederikshavn, Middelfart og Vordingborg har sælgerne således givet håndsalg på endelige priser, der er minimum 20 procent under den pris, husene i området ellers udbydes til salg med.

Det viser helt nye tal, som Boliga.dk står bag fra boligsalgene i årets forgangne måneder.

På Samsø, der topper listen, er de villaer og rækkehuse, der er kommet på markedet i 2017 udbudt med en kvadratmeterpris på godt 8.000 kr.

Men de huse, der er solgt i ø-kommunen i samme periode, er ikke blevet handlet for en kvadratmeterpris højere end 5.200 kr.

Ifølge Boliga-direktør Frederik Rovsing skyldes de store forskelle både højere forventningerne til prisstigninger, og at ejendomsmæglerne som udgangspunkt sætter udbudspriserne med henblik på forhandling.

- Derfor skal man som køber altid gå ud fra, at der skal gives et nedslag i prisen, når man skal handle bolig. Selvom det hævdes i mæglerbranchen, at mange huse sælges til udbudsprisen, så er det kun tilfældet i ca. hver 10. villahandel, siger Frederik Rovsing.

Også forskel i storbyerne

Det er dog ikke kun på landet og i udkantsområderne, at sælger må give efter for købernes villighed og størrelsen på deres pengepunge.

Selvom boligmarkedet i og omkring landets største byer hyppigt nævnes som værende varmere end de sommerdage, vi ikke fik set i år, er der nemlig også en pæn sum penge mellem sælgerne og køberne i de tæt bebyggede områder.

I København og i Aalborg er villaerne i år således udbudt til salg 10-11 procent højere, end hvad køberne, der hidtil har investeret i fast ejendom i løbet af året, har givet for dem.

I Københavns kommune svarer det til, at sælgerne af et helt gennemsnitligt hus på eksempelvis 120 kvadratmeter, ville have knap en halv million kroner mere for det, end køberne vil give.

I Aarhus og Odense er afstanden på køber og sælger noget mindre, her er husene i årets forgangne måneder nemlig bare solgt fem procent under det, husene i gennemsnit blev udbudt for i samme periode.

Det svarer ifølge tal fra Boliga.dk til, at køberne og sælgerne i sidste ende er blevet enige om en salgskvadratmeterpris, der er godt og vel 1.000 kr. lavere end udbudskvadratmeterpriserne.

Her kan du se, hvor stor forskellen er på købere og sælgere i din kommune 

Læs også