Tech

Microsoft: Nu gør vi Windows-computere langsommere

En rettelse til Windows, der skal lukke et alvorligt sikkerhedshul i computerens processor, vil gøre computeren langsommere. Nu er Microsoft klar med et bud på, hvor slemt det bliver.

Bruger man Windows 10 (billedet), er man bedre stillet end hvis man bruger Windows 7 og 8, siger Microsoft. Har man en mere end tre år gammel computer, vil man kunne mærke den lavere hastighed. Foto: Microsoft via AP

Nærmest alle computere og telefoner er blevet ramt af to næsten ens sikkerhedshuller i den centrale ’hjerne’, CPU, og skal derfor have en opdatering for at være sikret mod hackere. Men opdateringerne kommer med en kedelig bivirkning: Hastigheden på computeren bliver sænket.

Da hullet blev opdaget, lød en vurdering, at det kunne koste helt op til 30 pct. af hastigheden. Men nu har Microsoft et mere konkret bud, efter at have testet den opdatering, der er ved at blive sendt ud til Windows. Og det bliver især dem, der stadig bruger Windows 7 og Windows 8, som vil blive ramt, skriver it-mediet The Verge.

Har du en computer med Windows 10, som er under to år gammel, vil du næppe kunne mærke forskel, vurderer Microsoft. Hastigheden vil blive sænket med ét-cifrede procentsatser, og da processorens hastighed kun er én ud af flere parametre for, hvor hurtigt en computer kører, vil det være svært at mærke, lyder vurderingen.

Ændringerne skal måles i millisekunder, skriver Microsoft i et blogindlæg.

Værre står det til, hvis man har en computer med en Intel-processor i serien Haswell eller ældre, altså typisk en computer købt i 2015 eller før. Her vil ændringerne være mere mærkbare.

»Vi forventer, at nogle brugere vil bemærke en nedgang i systemets ydelse,« skriver Terry Myerson fra Microsoft.

Kører man Windows 7 eller 8 på en computer, der er over to år gammel, vil ’de fleste’ kunne mærke en ændring i den forkerte retning, lyder dommen hos Microsoft efter de første test.

Hullerne, der er døbt Meltdown og Spectre, rammer især Intels processorer, der sidder i de fleste pc’er og i alle Mac-computere. Men også andre slags chips er ramt, så din smartphone skal også have en opdatering.

Sikkerhedshullerne blev offentliggjort kort tid efter nytår og førte til et hektisk kapløb for at få opdateringer ud så hurtigt som muligt. En hacker, der udnytter hullerne, vil nemlig kunne få adgang til data, der burde være beskyttet af computeren – for eksempel passwords eller andre fortrolige data.

Læs også