Tech

Glem alt om Snapchats overskud - det mest interessante er stifterens magt

Anføreren for det sociale lynmedie, Evan Spiegel, modtager en dobbelt så høj sikkerhedskompensation som Apples topchef. Og det er bare en af de opsigtsvækkende detaljer i det nye regnskab.

Evan Spiegel og hans partner, modellen Miranda Kerr, ses her ved en middag i Det Hvide Hus. Foto: Andrew Harnik/AP

Selskabet bag Snapchat har netop offentliggjort sit første årsregnskab siden børsnoteringen i marts 2017. Snap Inc. - som moderforetagendet hedder - kom ud af året med en omsætning på 825 mio. dollars og en indtjening på 107 mio. dollars.

Det første er en fordobling, det andet er det første plus nogensinde. Alligevel er det noget helt tredje, der skaber overskrifter hos CNBC.

Af regnskabet fremgår det nemlig, at stifteren og anføreren Evan Spiegel tjente sølle 1 dollar i 2017, men ikke desto mindre er overordentlig rig og magtfuld. Således kontrollerer han næsten 50 pct. af de stemmeberettigede aktier og har i forlængelse af børsnoteringen fået udbetalt en aktiebonus svarende til 637 mio. dollars over tre år.

Med andre ord er Evan Spiegels magt nærmest fuldkommen, for hvis han eller medstifteren Bobby Murphy - som kontrollerer 47,4 pct. af stemmerne - dør, overtager den ene af dem såmænd den andens stemmeret.

Samtidig fremgår det, at den blot 27-årige Evan Spiegel modtager en årlig sikkerhedskompensation fra sit firma på ikke mindre end 562.000 dollars - dobbelt så meget som Apples topchef, Tim Cook - fordi han har modtaget trusler.

Læg dertil, at Snap Inc. i løbet af året har betalt 14.250 dollars til et advokatfirma, hvor Spiegels far er partner, for at udfærdige denne sikkerhedskompensation.     

Læs også
Top job