Tech

Kina vil have sine store tech-mastodonter til at flytte hjem

Flere af landets største techselskaber har valgt at børsnotere sig uden for Kina. Nu vil den kinesiske regering forsøge at hente dem hjem.

Jack Ma, grundlæggeren af online shoppinggiganten Alibaba, ved World Economic Forum. Alibaba nærmer sig en markedsværdi på niveau med Google og Facebook. Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Den teknologiske bølge er i den grad skyllet ind over det kinesiske erhvervsliv, og det har skabt nogle af verdens største techselskaber.

Men de seneste år har flere af de største kinesiske techselskaber valgt at børsnotere sig i andre lande.

To af landets førende tech-virksomheder, e-handelsgiganten, Alibaba, og Baidu, der er Kinas svar på Google, er børsnoteret i New York. Et andet stort techselskab, Tencent, er noteret i Hong Kong, hvis marked er stort set adskilt fra det kinesiske.

Men det vil den kinesiske regeringen forsøge at ændre ved at lempe nogle af de restriktioner, der præger landets aktiemarked, skriver CNN.

»Det handler dybest set om stolthed og kontrol. De kinesiske tilsynsmyndigheder kan ikke lide det faktum, at nogle af deres techfirmaer er børsnoteret i udlandet,« siger Andrew Polk, grundlægger og partner hos det kinesiske forskningsfirma, Trivium China, til CNN.

Årsagen skal findes i, at Kina har gjort det mindre attraktivt for nogle virksomheder at børsnotere sig i hjemlandet. Bl.a. er tokursaktier med A- og B-aktier ikke tilladt i Kina, mens det er udbredt i både Europa og USA.

Eksperter betragter også Kinas finansielle markeder som mindre sofistikerede, fordi de mangler de store institutionelle investorer, der dominerer i USA og Europa.

Den kinesiske regering har varslet, at nogle af restriktionerne på det hjemlige aktiemarked bliver lempet for virksomhederne. Under et program kendt som "China Depository Receipts" vil store kinesiske virksomheder inden for højteknologiske industrier blive opfordret til at flytte deres aktier til Shanghai eller Shenzhen.

Flere kinesiske techselskaber har allerede sagt, at de overvejer at flytte hjem til det kinesiske børsmarked - heriblandt Alibaba, Tencent og Xiaomi.

En anden grund til at lytte til den kinesiske regering er, at regeringen før har straffet store techvirksomheder, hvis de har trådt ved siden af. Sidste år skærpede de kinesiske myndigheder f.eks. reglerne for online spil efter en konflikt med flere spiludbydere.

»Kinesiske virksomheder kan se, at det også er et politisk spørgsmål, at de kinesiske virksomheder er børsnoteret i Kina. Så de kan vælge at indrette sig eller mærke de mulige konsekvenser,« siger Andrew Polk fra Trivium China.

Kinas aktiemarked er det næststørste i verden med en kapital på 8,8 billioner dollar ifølge Verdensbanken.

BRANCHENYT
Læs også