Tech

Sony relancerer nostalgisk spillekonsol - i miniature-form

Elektronikvirksomheden Sony genopliver den ikoniske Playstation 1, som kom på markedet for 24 år siden.

Den nye Playstation Classic bliver 45 pct. mindre end orginalen fra 1990'erne. Foto: Sony

Spilglade nostalgikere og andre interesserede kan se frem til julemåneden, hvor endnu en spillekonsol kan tilføjes til ønskesedlen.

Den japanske elektronikvirksomhed Sony har nemlig annonceret en mini-udgave af den kendte Playstation 1, som danskerne for første gang fik adgang til i 1990’erne.

Sony
  • Sony er et af verdens førende elektronikfirmaer
  • Selskabet blev grundlagt i 1946 i form af firmaet Tokyo Tsushin Kogyo. Eller på dansk: Tokyos Virksomhed for Telekommunikation og Ingeniørkunst.
  • Det skiftede navn til Sony i 1958. Navnet var en blanding af ’sonus’, det latinske ord for lyd og ’sonny-boy’, et slangudtryk i 50’ernes Tokyo for den hippe ungdom.
  • Sony har 128.400 ansatte og aktiver til en samlet værdi af 1.081 milliarder kroner.
Kilde: Sony Annual Report 2017

Den nye spillekonsol bliver lanceret i en miniature-udgave under navnet Playstation Classic. Lanceringen sker præcis 24 år efter, at den første Playstation blev solgt i Japan.

Spilekspert Magnus Groth-Andersen, der er chefredaktør på spilhjemmesiden Gamereactor.dk, vurderer, at der også herhjemme vil være stor interesse for den nye spillekonsol.

»Den er jo stort set idententisk med den konsol, som mange kan huske fra deres barndom. Der er noget særligt ved at kunne genopleve sine minder og tænke tilbage på dengang, originalen lå under juletræet, da man var barn. Forbrugerne er villige til at betale for at opleve minderne igen. Spørgsmålet bliver om den yngre generation, der ikke er vokset op med Playstation 1, vil tage miniatureudgaven til sig,« siger Magnus Groth-Andersen.

Andre spileksperter vurderer dog, at både den yngre og ældre generation vil være interesseret, når Playstation Classic kommer på det danske marked.

»Tendensen er helt klart, at danskerne er villige til at betale for nostalgi. Sonys relancering af Playstation 1, der er en lille maskine til en lidt mindre pris end tidligere modeller, og derfor tror jeg også på, at der er et marked for miniature-udagven,« siger han.

Udover designet har Sony også indtænkt nostalgiske minder i spillekonsollens indhold. Maskinen kommer med 20 forinstallerede spil, som også stammer fra 1990’erne. Det er blandet andet de populære spil »Tekken 3« og »Jumping Flash«.

Gennem tiden har flere spil- og mobilproducenter genoplivet ældre modeller. Blandt andet har Nokia relanceret den ikoniske model 3310, mens Nintendo i 2016 relancerede en mini-udgave af den kendte spillekonsol Nintendo Entertainment System (NES).

Og ifølge Magnus Groth-Andersen er der et stort økonomisk potentialle i relanceringerne.

»Det er en god forretning, når producenterne genopliver tidligere produkter, som forbrugerne har tilknytning til. Nintendo har haft stor succes med at gøre det, og det er jo næsten samme strategi, Sony nu benytter. Det er nemt, fordi produkterne er en kopi af tidligere podukter, og det kan give stor økonomisk gevinst hos producenterne,« vurderer spileksperten.

I hele 2018 forventer Sony et samlet salg på 28 mia. kr. og et overskud på 1,6 mia. kr.

Playstation Classic bliver lanceret på det europæiske, nordamerikanske og japanske marked den 3. december 2018.

Den officelle danske pris er endnu ukendt.

Læs også
Top job