Tech

Har din mobil mistet netværksforbindelsen? En ny hackertype kan være på vej

Mister din mobil forbindelse til alt netværk, og hjælper det ikke at genstarte den? Så bør du tage kontakt til dit teleselskab.

Hvis din telefon mister forbindelsen til alt netværk, og det ikke hjælper at genstarte den, er du måske blevet offer for sim-swapping. En ny type hackerangreb, som sikkerhedsfirmaet Trend Micro mener, man vil se mere til i 2019. Foto: Jacques Brinon/AP.

Det er ikke længere kun din computer, som hackerne kan tilrane sig adgang til. Nu kan den telefon, som du måske sidder og læser denne artikel på, også være i fare - på en ny måde.

Den nye hackertype går under navnet sim-swapping, hvilket ifølge cybersikkerhedsfirmaet Trend Micro er et fænomen, som der er risiko for, at danskerne stifter bekendtskab med i 2019.

Sim-swapping betyder, at hackeren indsamler data om sit offer, ringer dets mobilselskab op og forsøger at overbevise selskabet om, at man har smidt sit fysiske simkort væk, men at man har et andet fysisk simkort, som ofrets mobilnummer skal overføres til.

Lykkes det, har hackeren fuld kontrol over al data, der er forbundet til telefonnummeret, herunder e-mail, bankkonto, kreditkort eller andre personfølsomme oplysninger.

Hvad er sim-swapping?
  • Hackeren indsamler personlige oplysninger om sit offer, ringer dets mobilselskab op og forsøger at overbevise selskabet om, at man har smidt sit fysiske simkort væk, men at man har et andet fysisk simkort, som ofrets mobilnummer skal overføres til.
  • Det er uvidst om denne type hackerangreb har fundet sted i Danmark.
  • Man kan ikke beskytte sig mod sim-swapping, men hvis man oplever, at telefonen mister forbindelse til al netværk, bør man tage kontakt til sit teleselskab.

»Det er en relativt ny avanceret trussel. Den kan ramme alle, men hackerne vil typisk gå målrettet efter folk, som enten er velhavende og/eller har meget værdifulde data på deres mobiler, som eksempelvis kendte mennesker,« siger Jesper Mikkelsen, ekspert i cybersikkerhed hos Trend Micro.

Hackerangrebene har fundet sted i udlandet, men hvor mange der har været, og om det har fundet sted i Danmark, kan Jesper Mikkelsen ikke oplyse.

Er det en reel cybertrussel, som danskerne har grund til at frygte?

»Det er et rigtigt godt spørgsmål. Men i sidste ende handler det om, at andre end dig selv kan få overflyttet dit nummer til et andet simkort,« siger Jesper Mikkelsen.

Hos teleselskabernes branchesamarbejde, Teleindustrien, er sim-swapping ikke noget, man har hørt om før, og man har ikke kendskab til, at det skulle have fundet sted i Danmark.

»Der er nogle sikkerhedsmekanismer både ved udlevering af fysiske simkort og validering af hvilket abonnement, der skal aktiveres på hvilket simkort, som gør, at det nok er relativt vanskeligt at gennemføre. Men jeg tør ikke lægge hovedet på blokken og sige, at man ikke kunne finde en eller anden måde at gøre det på,« siger Jakob Willer, der er direktør hos Teleindustrien.

Han påpeger, at i USA kan man få adgang til et nyt simkort ved blot at oplyse sit navn, hvilket man ikke kan i Danmark.

Hvis man opdager, at ens telefon pludselig ikke har mulighed for at fange et mobilt netværk, og det ikke hjælper at genstarte den, skal man ifølge Jesper Mikkelsen ringe til sit mobilselskab med det samme for at høre, hvad der foregår.

»Det vil være op til teleselskaberne at have nogle sikkerhedsmekanismer, så de ikke utilsigtet udleverer disse typer informationer til andre end dem, der rent faktisk ejer den pågældende enhed,« siger Jesper Mikkelsen.

På hjemmesiden hos Center for Cybersikkerhed kan man finde 15 råd til, hvordan man forbedrer sikkerheden hos sine mobile enheder.

Læs også
Top job