Nyt jobboom i det fynske roboteventyr – forventer rekordvækst frem mod 2020
Robotterne sender rekordmange job til Fyn. Om to år vil den fynske robotklynge have ansat yderligere 1.300 medarbejdere, lyder forventningen fra virksomhederne.
Den store klynge af robotvirksomheder omkring Odense har travlt med at underskrive ansættelseskontrakter.
Det fynske roboteventyr har medført et regulært jobboom og sendt antallet af ansatte i vejret med 65 pct. på blot tre år. Ved udgangen af 2018 havde robotvirksomhederne i alt 3.600 medarbejdere, og de kommende to år forventer de at udvide medarbejderstaben med over 35 pct. til 4.900, viser nye tal fra Odense Robotics, der er klyngeorganisation for robotindustrien.
»De nye tal viser vækstrater, som man ikke ser i mange andre brancher. På få år er eksporten næsten fordoblet, og antallet af medarbejdere i udlandet er steget med over 50 pct. Det understreger, at robotter er blevet en milliardindustri, og at klyngens vækstpotentiale langt fra er indfriet,« siger Mikkel Christoffersen, forretningschef for Odense Robotics.
I 2018 har 27 nye robotvirksomheder tilsluttet sig klyngen, så den i dag består af 129 virksomheder efter flere opkøb og fusioner sidste år. Robotklyngens samlede omsætning rundede 6 mia. kr. i 2018, og to tredjedele er ren eksport.
Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), trækker paralleller tilbage fra A.P. Møller-Mærsks erhvervskolos på Fyn, Lindøværftet, der drejede nøglen om i 2012.
»Da Lindøværftet lukkede, mistede vi over 3.000 arbejdspladser. Nu har vi hentet det tabte tilbage ved at satse benhårdt på robotteknologi. Den største politiske opgave bliver at sikre nok arbejdskraft til robotindustrien, så væksten ikke punkterer,« siger han.
Ifølge tal fra Odense Robotics mener tre ud af fire robotvirksomheder, at mangel på kvaliceret arbejdskraft er et reelt problem.
Lige nu har vi ca. 30 ubesatte stillingsopslag.
En af de største robotsucceser er Mobile Industrial Robots (MIR), som i 2018 blev opkøbt af amerikanske Teradyne for 1,7 mia. kr. Robotvirksomheden har øget omsætningen med 170 pct. i 2018 – fra 75 mio. kr. til 200 mio. kr.
Det har øget medarbejderstaben kraftigt. Sidste år gik MIR fra 50 til 125 medarbejdere, og i år forventer topchefen Thomas Visti at ansætte »knap 100 nye folk«.
»Lige nu har vi ca. 30 ubesatte stillingsopslag, men indtil videre har vi haft pæn succes med rekrutteringen. Måske fordi robotindustrien har fået sexappeal. Men det er klart, at mangel på it-folk og ingeniører potentielt er den største barriere for vores vækstplaner,« siger Thomas Visti.
MIR er sammen med Universal Robots de helt store motorer i robotklyngen på Fyn. Universal Robots ventes at præsentere en 2018-omsætning på over 1,5 mia. kr. og en vækst på 50 pct.