Tech

Google beskyldes for at stå bag borgerprotester mod EU

To års intens lobbykrig kulminerede i sidste uge, da EU-Kommissionen i en spektakulær artikel på hjemmesiden medium.com gik direkte til angreb på Google og Facebook.

En række rettighedsorganisationer mener, at blandt andre Google har fået det til at se ud som om, at "EU handler imod folkets vilje".  Foto: Bloomberg photo by David Paul Morris

Kommissionen beskyldte de store amerikanske techgiganter for at lyve og forføre befolkningen i kampen mod en historisk reform af internettet, der skal tvinge netgiganterne til at betale mere for musik, film og tekster på deres platforme.

Milliarder af kroner er på spil. Under overskriften 'Sådan blev masserne overbevist om, at de skulle redde dragen og slagte ridderen' anklagede kommissionen techgiganterne for at skabe en græsrodskampagne, der har fået det til at se ud, som om "EU handler imod folkets vilje". Hundredtusindvis af vrede borgere har protesteret mod EU's ophavsretsreform, skriver Politiken lørdag.

En række rettighedsorganisationer, heriblandt danske Koda, mener også, at Google og de store techvirksomheder stod bag mobiliseringen og dermed har manipuleret politikere og befolkningen ved at skjule deres lobbyvirksomhed bag tilforladelige græsrodsbevægelser.

- Man fører den almindelige befolkning bag lyset. Ville så mange støtte, hvis de vidste, hvem der stod bag kampagnen? Det tror jeg ikke, siger direktør i Koda Anders Lassen, der også er formand for den europæiske sammenslutning af rettighedsorganisationer, Gesac, til Politiken lørdag.

Efter massiv kritik valgte EU-Kommissionen i denne uge at trække sin kritiske artikel tilbage med den begrundelse, at sproget var "upassende". Selve indholdet har kommissionen ikke beklaget.

BRANCHENYT
Læs også