Tech
0

Uber-rival går efter markedsværdi på 150 mia. kr.

Lyft, der er en kørselstjeneste, er på vej på børsen. Flere andre techkæmper er på vej.

Lyft er en konkurrent til Uber. Foto: AP/Seth Wenig

Uber-rivalen Lyft har mandag iværksat et roadshow forud for en børsnotering, der skal rejse op mod 2 mia. dollar, og som kan give kørselstjenesten en markedsværdi på i omegnen af 150 mia. kr. og indvarsle en stribe børsnoteringer af tech-succeser som Airbnb.

Den planlagte børsnotering af Lyft sker kort inden, at Uber sendes i kurslister - det ventes at ske i april, skriver Reuters.

Børsnoteringen af de to selskaber sker efter en årrække, hvor de største tech-succeser fra Silicon Valley har valgt at forblive privatejede i længere tid end tidligere.

Ligesom mange andre såkaldte unicorns - tech-firmaer med en værdiansættelse på mere end 1 mia. kr. - taber både Lyft og Uber penge.

Spoler man tiden tilbage, ville det have været oplagt med en tidlig børsnotering, da det giver mulighed for løbende at rejse penge ved hjælp af aktiesalg, men på trods af de store tab har både Lyft og Uber haft rigelig mulighed for at fylde deres slunke kasser.

Det er sket med penge fra bl.a. venturefonde og industrielle aktører (General Motors er bl.a. investor i Lyft).

»De bliver nødt til at give os et fingerpeg om, hvornår de regner med at blive profitable, og de skal fortælle, hvilket niveau af salg og marketing, der er bæredygtigt,« siger Kathleen Smith, stiftende-partner hos Renaissance Capital til Reuters.

Mange unicorns lever fint med underskud igennem en årrække, fordi vurderingen ofte er, at værdien af et kundeforhold er højere, end det koster at etablere.

Dermed kan det - hvis ellers kalkulen er rigtig - ”betale sig” at brænde penge af på salg og marketing.

Den strategi har både Uber og Lyft forfulgt, og det samme har flere andre unicorns, der kan ende på børsen inden for forholdsvis kort tid.

Ifølge Reuters planlægger både AirBnB, Slack Technologies og Stripe Inc at gå på børsen.

BRANCHENYT
Læs også