Tech

Hårdt udskilningsløb stækker it-branchens gamle kæmper: Nu går KMD nye veje i jagten på kunderne

Nye spillere som Netcompany har ædt sig ind på de gamle kæmper i den danske it-branche, og det har gjort ondt. Branchens storebror, KMD, satser nu på vækst ved at rykke ud over Skandinaviens grænser.

Eva Berneke har med nye japanske ejere, it-koncernen NEC, fået grønt lys til at ekspandere ud i Europa. Foto: PR

Der bliver kæmpet fra dør til dør i den danske it-branche, men der er på ingen måde tale om en fastlåst skyttegravskrig. Der bliver rykket markedsandele, og nye aktører stormer frem ført an af Netcompany.

Og det gør ondt på de andre leverandører, vurderer Anders Elbak, analysechef hos analysehuset IDC Nordic.

»De kan godt mærke, at de ikke får de kontrakter, de havde håbet på, eller ikke får dem fornyet. Netcompany har vundet mange projekter hos det offentlige,« siger han.

It-selskabernes offentlige kontrakter
  • Tjenesten Udbudsvagten registrerer kontrakter indgået med det offentlige, herunder it-selskabers aftaler med offentlige kunder.
  • Alle kontrakter med kommuner og regioner er talt med. Også dem der ikke har været i udbud, samt de fleste statslige.
  • Nogle statslige kontrakter er ikke med, for eksempel på forsvarsområdet, hvor aftaler kan være hemmeligholdt.

Tal fra tjenesten Udbudsvagten viser således, at det største it-selskab i Danmark, KMD, mistede 827 mio. kr. i omsætning hos offentlige kunder fra 2017 til 2018, efter at selskabets salg i flere år har ligget stabilt omkring 3,5 mia. kr.

Et selskab som DXC (det tidligere CSC, red.), der førhen var storleverandør til det offentlige, har halveret sin omsætning de seneste fem år - fra 1,5 mia. kr. til 720 mio. kr. i 2018.

Der er ingen tvivl om, at Netcompany har hapset en kæmpestor del af den kage.

Thomas Andersen, Deloitte

Omvendt hentede Netcompany yderligere omsætning for 161 mio. kr. hos stat og kommuner det seneste år svarende til en stigning på 41 pct.

»Der er ingen tvivl om, at Netcompany har hapset en kæmpestor del af den kage. De kom ind i markedet på et tidspunkt, hvor DXC, IBM og KMD var ramt af fejlslagne projekter, og samtidig blev KMD separeret fra kommunerne med en klar ambition om at nedbringe KMD’s position på det kommunale marked,« siger Thomas Andersen, partner hos Deloitte, med speciale i it-markedet.

Hos KMD bekræfter topchef Eva Berneke, at konkurrencen på it-markedet i den grad er intensiveret. Hun påpeger dog, at det var ventet, at KMD ville miste store bidder af omsætning hos de offentlige kunder som en konsekvens af det monopolbrud, der blev planlagt for over 10 år siden, da kommunerne solgte KMD fra.

»Vi har stadig 15-17 pct. af vores omsætning i den gamle monopolforretning, og det faser stille og roligt ud helt efter planen. Og så bruger vi også meget tid på at vinde forretning tilbage. Over to tredjedele af vores forretning i den offentlige sektor er vundet i fri konkurrence. Det er en meget fin udvikling, som vi er stolte over,« siger hun.

Arbejdet med at kompensere for færre offentlige kunder har været i fuld gang i årevis. Bl.a. via opkøb af softwareselskaber i Danmark og Norge, og udviklingen får nu et ekstra skub. De nye ejere, den japanske koncern NEC, har nemlig bedt ledelsen om fremover at søge kunder ikke bare i Skandinavien, men i hele Europa.

»Det må I godt sætte tryk på, siger de, så det sidder vi og kigger på nu; altså hvor hurtigt vi kan komme i gang med det. Vores nye ejere har et meget længere strategisk sigte end kapitalfonde, så det er spændende,« siger Eva Berneke.

Der bliver både sigtet mod den finansielle sektor i de store europæiske lande og på offentlige kunder i for eksempel Tyskland, som ikke er nået lige så langt som Danmark med offentlig digitalisering. Det kunne for eksempel være inden for uddannelses- eller omsorgsområdet.

»Vi er ved at se på, hvor der er størst potentiale, og hvilke lande vi skal i gang med. Og med nye ejere fra Japan er det klart, at vi også ser på at undervise dem lidt i, hvad der skal til for at digitalisere et meget ikke-digitalt samfund som Japan,« siger Eva Berneke.

Læs også
Top job