Tech

Verdens mest populære videospil er som skabt til firkantede fakta

Finans fakta: Tetris blev opfundet af en sovjetisk videnskabsmand midt under Den Kolde Krig og kunne ikke komme til Vesten uden KGB's mellemværende.

Det er 30 år siden, at Tetris dukkede op på GameBoy'en. Siden har verden ikke oplevet et mere populært videospil. Foto: Thomas Eisenhuth/AP

De fleste børn af 1980’erne behøver næppe at høre mere end de seks bogstaver, før kendingsmelodien dukker op et sted i deres baghoved sammen med de klodsede figurer og forsvindende linjer.

Tetris... åh, ja.

Nu er det såmænd 30 år siden, at videospillet fangede hele verden som en indbygget del af GameBoy’en fra Nintendo. Jubilæet har fået det amerikanske erhvervsmagasin Forbes til at fejre Tetris med 30 fakta, ét for hvert år, hvoraf nogle bestemt er mere interessante end andre.

Derfor bringer vi her et udpluk af listen afsluttet med en statistik, der viser, at Tetris i allerhøjeste grad lever endnu.

  • Kendingsmelodien er en russisk folkesang kaldet ”Korobeiniki”, som efter sigende handler om en rejsende handelsmand og hans pige. Faktisk er sangen så kendt på de kanter, at Den Røde Hær elsker at synge den.
  • Selvom Tetris forbindes med GameBoy, nåede spillet faktisk at optræde på 25 andre platforme såsom arkademaskiner samt skærmkonsollerne Amiga og Nes, inden den håndholdte spillekonsol GameBoy gjorde sin entré på det japanske marked med Tetris i maven den 14. juni 1989.
  • Sidenhen har Tetris optrådt på yderligere 34 platforme - altså 60 i alt - og har fortsat verdensrekorden på det felt.
  • Tetris blev opfundet af videnskabsmanden Alexey Pajitnov i Sovjetunionen i 1984, da Den Kolde Krig stadig delte verden i to halvdele. Derfor indebar det også et besøg af to KGB-agenter, da hollandske Henk Rogers fem år senere fik licens til at distribuere spillet, der i mellemtiden var blevet overtaget af det statsstyrede computerselskab Elorg.
  • Tetris er med afstand det bedst sælgende videospil nogensinde - se bare nedenfor:

BRANCHENYT
Læs også