Tech

De var nøglemedarbejdere hos Nets – nu har halvdelen af de forgyldte ledere forladt selskabet

Mere end halvdelen af de 70 ledere, der i 2016 blev udvalgt til Nets’ lukrative incitamentsprogram forud for børsnoteringen, arbejder ikke længere i betalingsselskabet.

Daværende kommunikationschef Karsten Anker Petersen var en af de 70 nøglemedarbejdere hos Nets, der i 2016 opnåede en stor gevinst ved at deltage i incitamentsprogrammet. Nu har han stiftet sit eget kommunikationsbureau. Foto: JP Dong Energy

Selv om fastholdelse af nøglemedarbejdere var en del af forklaringen på Nets’ lukrative incitamentsprogram op til børsnoteringen i 2016, må betalingsselskabet nu sande, at mere end halvdelen af de omtrent 70 ledere, der deltog i programmet, har forladt selskabet.

Det bekræfter Nets’ pressechef Søren Winge per e-mail.

Han ønsker dog hverken at oplyse det specifikke antal eller forholde sig til, hvilke forholdsregler Nets har taget for at sikre sig en bedre fastholdelse med det nye og endnu mere omstridte incitamentsprogram, der i bedste fald kan sikre topchef Bo Nilsson en milliardgevinst.

»Givet den massive transformation, vi som industri og virksomhed har gennemgået i perioden, er det naturligt, at der sker en løbende tilpasning, så organisationen bedst muligt understøtter de ambitioner, virksomheden har,« skriver Søren Winge og forklarer, at ledende medarbejdere og nøglepersoner i snit er ansat i seks år hos Nets.

En af de nu tidligere nøglemedarbejdere er Karsten Anker Petersen, der forlod stillingen som kommunikationschef i august 2017 efter blot 33 måneder på posten. Undervejs skød han knap 400.000 kr. i aktieoptionsprogrammet og opnåede en gevinst på mere end 30 mio. kr. i september 2017, da den såkaldte lockup-periode udløb.

»Vi har helt klart en forventning om, at mange af vores dygtige ledere vil være hos os i mange år endnu,« lød det ellers fra Karsten Anker Petersen forud for børsnoteringen, hvor han forklarede, at en del af pointen med programmet var at gøre »det attraktivt for topledelsen at arbejde hårdt for, at Nets vedbliver med at være en attraktiv forretning.«

På tilsvarende vis opnåede de øvrige folk i programmet at få deres indskud 131 gange igen, hvilket ifølge e-mailen fra Nets dog ikke har ført til en bedre fastholdelse af de 70 medarbejdere, i og med at afgangsfrekvensen blandt dem svarer til den generelle udskiftningsrate de seneste tre år.

De nye oplysninger får flere iagttagere til at kritisere incitamentsprogrammer i den størrelsesorden.

»Når en større gruppe medarbejdere uden egentlig topledelsesansvar inddrages og pludselig oplever en betydelig rigdom, er det ikke godt for virksomheden. Risikoen er, at de forlader virksomheden, når de er blevet økonomisk uafhængige, og i Nets tyder meget jo på, at det netop kan være tilfældet,« siger Mikael Bak, adm. direktør for Dansk Aktionærforening.

Professor emiritus i ledelse Steen Hildebrandt mener, at programmerne hos Nets i forvejen er »fuldstændig uden for skiven«, hvorfor det ingen forskel gør for ham at se at belyse fastholdelsesgraden efterfølgende.

»Uanset hvordan man vender og drejer det, er det forkert, usundt og sygt,« konstaterer Steen Hildebrandt.

ATP var med til at finansiere det første program hos Nets, men pensionskassen har siden taget kraftigt afstand fra det og kritiseret det seneste program.

»Vi har ikke yderligere at tilføje,« lyder det fra Stephan Ghisler-Solvang, pressechef hos ATP.

Karsten Anker Petersen har i dag etableret kommunikationsbureauet Borgen Communications & Public Affairs med base i det indre København.

»Jeg stoppede hos Nets for at forfølge en drøm om at blive selvstændig. Jeg har ikke yderligere kommentarer til det,« skriver Karsten Anker Petersen.

Læs også