Tech

Huawei lancerer sit eget styresystem efter USA-sanktioner mod Android

Det er usikkert, om Huawei fremover kan få adgang til den fulde version af Android. Derfor lancerer Huawei nu sin helt egen platform – som helst ikke skal bruges.

FILE PHOTO: A man takes a picture of a Huawei logo at the Huawei European Cybersecurity Center in Brussels, Belgium, May 21, 2019. REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

Verden er blevet et nyt styresystem til smartphones rigere: Den kinesiske telekæmpe Huawei har nu officielt lanceret HarmonyOS som en platform, der også kan bruges til selskabets mange smartphones, i stedet for Android. Det skriver Bloomberg.

Huaweis telefoner kører – stadig – på Android fra Google, men Huawei er endt i krydsilden mellem USA og Kina, efter Donald Trump har skruet op for handelskrigen. Og i maj måned blev Huawei placeret på listen over virksomheder, det er forbudt for amerikanske selskaber at handle med. Siden har der dog været givet undtagelser på nogle områder.

Huawei fik derfor travlt med at videreudvikle et styresystem, som egentligt var beregnet til alt muligt andet end smartphones, så det kunne fungere som en erstatning for Android, hvis det blev helt forbudt for Google at samarbejde med Huawei.

Men som Huaweis danske direktør for forbrugerprodukter, Ren Ke, tidligere har fortalt Finans, skal Huaweis eget styresystem kun fungere som en backup. En nødplan, der helst ikke skal i brug.

Problemet er nemlig ikke at lave et fint alternativ til Android – men at få alle de apps, der er lavet til Android, flyttet over til HarmonyOS også. Som andre store tech-selskaber har oplevet på egen krop er det ikke ligetil. Microsoft forsøgte for eksempel at få et Windows-styresystem til smartphones til at slå igennem, og endte med at købe hele Nokias mobiltelefondivision i forsøget, men måtte give op, milliarder af dollars senere.

Huawei har gjort hvad de kan for at lægge HarmonyOS tæt op af Android, så det ikke kræver meget arbejde at tilpasse en app til Huaweis system. Og i stedet for at tage 30 pct. af kagen fra de apps, der koster penge – som Apple og Google gør – har Huawei valgt kun at opkræve 10 pct.

Indtil videre vil en Huawei-telefon, du køber i Danmark, altså være en helt normal Android-telefon, men udviklingen i handelskrigen mellem USA og Kina er uforudsigelig. Senest har Donald Trump udskudt at komme med afklaring om de tilladelser, amerikanske firmaer som Google skal have på plads, hvis de vil handle med Huawei, samt kørt videre med forbuddet mod at virksomheder i USA køber udstyr fra Huawei.

Android er i øvrigt langt fra Huaweis eneste problem, hvis forbuddet mod også at sælge til Huawei bliver opretholdt uden undtagelser. For eksempel køber Huawei en række forskellige chips fra amerikanske selskaber.

Derfor er 10.000 af Huaweis enorme styrke af ingeniører nu sat i gang med så hurtigt som muligt at udvikle alternativer til det, som i dag bliver hentet i USA.

BRANCHENYT
Læs også