Tech

Topchefen for Universal Robots havde forberedt sig på alt i 2020 - men så kom coronakrisen

»Situationen forandrer sig fra time til time,« lyder det fra adm. direktør Jürgen von Hollen fra Universal Robots. Oven på et svært 2019 med fald på bundlinjen tør han ikke at spå om 2020.

Artiklens øverste billede
Universal Robots med Jürgen von Hollen i spidsen har mærket coronakrisen fra begyndelsen og brugt de seneste mange uger på at forberede alskens beredskabsplaner. Foto: Teradyne

Ironisk nok har topchefen for Universal Robots aldrig følt sig så godt forberedt på et nyt forretningsår, som da han lukkede bøgerne for 2019.

I det forgangne år lykkedes det nemlig Jürgen von Hollen at etablere et langt tættere samarbejde med forretningens 700 distributører, at afgrænse medarbejdernes funktioner samt at indføre en datadrevet indsigt, der giver Universal Robots et klarere billede af sine slutbrugere over hele verden og dermed af vejen hen til dem.

Det har han kunnet glæde sig over undervejs i et år præget af et stort pres på forretningen, der netop har offentliggjort et regnskab med et fald i resultatet fra 221 til 213 mio. kr.

»Der er ting, jeg kan kontrollere og ikke kan kontrollere. Politisk uro, handelskrige og opbremsning i bilindustrien tilhører de sidste. Men hvis jeg kigger fem år tilbage, vil jeg alligevel mene, at vi tog et stort skridt fremad i 2019 ved at gå fra at være et iværksætterforetagende til et datadrevet selskab,« siger Jürgen von Hollen.

Stramningen af salgskanalerne og investeringen i et digitalt CRM-system har således gjort topchefen opmærksom på, at Universal Robots er mere afhængig af konjunkturerne i bilindustrien og elektronikbranchen end først antaget samt at en større del af kunderne er gengangere. Den indsigt er slet og ret opnået ved, at forretningen ikke længere betragter distributørerne som slutbrugere, men nu forsøger at omfavne leddet efter dem.

»Så vi er virkelig godt forberedte til 2020. Jeg har formentlig aldrig været mere overbevist og selvsikker i forhold til vores planlægning,« forklarer Jürgen von Hollen.

Derfor er det selvfølgelig bittert, at de kommende uger og måneder efter alt at dømme vil være kendetegnet ved en masse ting, som han netop ikke kan kontrollere eller analysere sig ud af, fordi coronavirussen har udviklet sig til en global epidemi. Universal Robots har dog forsøgt at forberede sig på det værste, længe inden statsminister Mette Frederiksen onsdag aften valgte at lukke Danmark ned i to uger.

»Da virussen brød ud i Kina, blev vi naturligvis hurtigt påvirket, ligesom vi jo også har kontorer i Japan og Italien. Så vi har måttet slås med det fra begyndelsen og har forsøgt at være foran smittekurven ved at sende folk hjem og sørge for at tilrettelægge vagtholdsskiftene på en måde, der holder os et pænt stykke under de 100 medarbejdere hele tiden,« siger direktøren, som med egne ord har udformet en beredskabsplan for hvert eneste aspekt af forretningen.

Det sidste indebærer blandt meget andet, at Universal Robots har sørget for at fordele produkterne ud på flere lokationer, så de er fysisk tæt på kunderne, hvis forsyningsvejene lukker ned.

Derudover har medarbejderne i hovedsædet i Odense gennem de seneste uger vænnet sig til et mere og mere virtuelt setup med forretningsmøder over computerskærmen og en minimumbemanding på kontoret. Fra og med i dag er det således kun produktionsarbejdere med kritiske opgaver, der får adgang til hallerne.

»Dét kan vi kontrollere - om kunderne så køber vores produkter eller ej, må vi se an i de kommende måneder,« lyder det fra Jürgen von Hollen.

Ved indgangen til 2019 forventede han en omsætningsvækst på 25-30 pct., men har nu måttet bogføre beskedne 12 pct. Derfor er han påpasselig med at estimere noget som helst for 2020.

»Dit gæt er lige så godt som mit. Vi har været enormt dårlige til at forudse salget selv før coronavirussen. Nu bliver det blot endnu mere vanskeligt, fordi situationen forandrer sig fra time til time. Her til morgen har vi eksempelvis arbejdet på at finde ud af, hvordan i alverden vi får vores medarbejdere hjem fra USA.«

Universal Robots (mio. kr.)20192018
Omsætning16581479
Driftsresultat274288
Nettoindtjening213221
Egenkapital591453
Medarbejdere602489

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.