Serier

Teleudstyrs-virksomheder venter gennembrud for videomøder i kølvandet på corona-uro

Mere hjemmearbejde som følge af coronakrisen vil på sigt gøre virtuelle møder langt mere populære, vurderer udstyrs-leverandører.

Corona rammer verden
Medarbejdere er pga. corona-uroen tvunget til at arbejde hjemmefra, og det vil åbne virksomheders øjne for fordelene ved videomøder, vurderer en række teleudstyrs-leverandører

Coronakrisen har tvunget mange danskere til at arbejde hjemmefra, og det vil give et kæmpe rygstød til virtuelle møder, når virussen er kommet under kontrol.

Det er vurderingen blandt en række leverandører af kommunikationsudstyr, der forudser, at mange virksomheder vil opleve, at de er overraskende velkørende, selvom medarbejderne ikke opholder sig på arbejdspladsen.

»Der er ingen tvivl om, at mængden af videomøder fra i dag vil eksplodere. Dem, der har brugt det en gang imellem, og syntes det var meget smart, de vil for alvor se værdien i at holde de her møder,« siger Lars Thorndall, direktør i AV Center, der bl.a. leverer udstyr og rådgivning til videokonferencer.

Holdningen deles hos en anden af landets store leverandører af audiovisuelt udstyr, Avdan.

»Jeg tror, at vi i vores branche kommer til at se et hype opad i forhold til investeringer. Ikke lige nu, men jeg tror, det kommer efter, at det her har lagt sig,« siger Jacob Carlsen, adm. direktør i Avdan.

Her og nu er meldingen fra kommunikationsudstyrsbranchen, at det er de negative effekter af corona-situationen, der dominerer dagsordenen. Ordrer bliver udskudt, ferieplaner falder fra hinanden og medarbejdere bliver sendt hjem fra opgaver.

Men når coronakrisen har lagt sig, er den samstemmende vurdering, at perioden med distance-arbejde på et stort antal virksomheder for alvor vil have åbnet ledelsernes øjne for fordelene ved videomøder.

»Jeg tror, der vil være et øget fokus på det her, efter vi er kommet igennem (coronakrisen, red.). Der vil være øget fokus både i den private og offentlige sektor, især i uddannelsesinstitutionerne. Prøv at tænke på alle de elever, der skulle have været til terminsprøver nu, gymnasier, folkeskoler m.v.. Er man gearet til at kunne undervise i sådan en situation her, virtuelt? Nej, det er man ikke, og det kunne godt være, man skulle være det,« siger Ulrik Kjeldgaard, direktør i Danmark for NetNordic, der leverer kommunikations- og dataløsninger.

Der er ingen tvivl om, at mængden af videomøder fra i dag vil eksplodere.

Lars Thorndall, direktør i AV Center

Flere fremhæver, at videomøder i forvejen har været på dagsordenen som en del af klimaindsatsen, fordi en masse rejseaktivitet kan undgås. Men udfordringen med corona-virussen, der har tvunget virksomheder til at holde produktionen kørende med ansatte spredt for alle vinde, vil for alvor bringe de virtuelle møder på lystavlen, lyder vurderingen.

»Jeg har været i den her branche i mange år, og hvis jeg husker tilbage på finanskrisen i 2008, så var det et økonomisk aspekt. Det her er meget bredere. Det er mennesker og sygdom, og hele verden er sammen om det. Jeg tror, vi kommer til at se virksomheder, der helt klart trækker den her strategi op, at nu skal vi nedbringe rejsetid,« siger Jacob Carlsen fra Avdan.

It-udstyrskæmpen Atea oplever allerede stigende interesse for udstyr hos kunderne.

»Vi oplever, at der er pres på levering af it-udstyr og it-ydelser til vores mange danske kunder. Rigtig mange kontakter os for for eksempel at få etableret hjemmearbejdspladser, ligesom der er run på vores servicedesk,« oplyser adm. direktør Kathrine Forsberg i en e-mail til Finans.

Her og nu er det dog ikke nye vækstmuligheder, der fylder mest.

»Vi har ikke her og nu fokus på, hvorvidt vi vil opleve en positiv effekt af denne efterspørgsel. Derimod er vi ligesom alle andre danske virksomheder urolige for, at vi vil opleve et markant faldende aktivitetsniveau som følge af corona-uroen. Men vores primære fokus lige nu er på at hjælpe vores kunder og at tage vores del af det ansvar, som vi alle har i denne usædvanlige situation,« skriver Kathrine Forsberg.

AV Center oplever også, at opgaver bliver udskudt, bl.a. fordi mange virksomheder drosler ned for besøgende udefra. Men direktør Lars Thorndall tror, at de aktuelle erfaringer med videokonferencer vil øge interessen for at udnytte de virtuelle muligheder senere.

»Det med, at man finder ud af, at det faktisk fungerer ret godt, og at du kan holde et forretningsmøde, hvor du kan arbejde i det samme dokument, og du kan gennemgå ting forskellige steder i landet, det fungerer rent faktisk. Og det bliver folk tvunget ud i nu, og prøver de metoder, og det tror jeg helt sikkert vil smitte af fremadrettet,« siger Lars Thorndall.

Læs også