Tech

Hypet satellit-selskab med 500 ansatte på randen af konkurs

OneWeb, der har fået investeringer for over 20 mia. kr., forsøger nu at redde sin forretning, efter at forhandlinger om ny kapital kollapsede.

En satellit disk vender mod himlen i det centrale Athen. De fleste kommercielle satellitter bruges i dag til at sende tv-signaler. Foto: AP Photo/Petros Giannakouris

Et af verdens mest hypede satellitfirmaer, der har fået milliarder i investeringer og beskæftiger 500 ansatte, er tæt på at styrte til jorden.

Det skriver CNN.

Fredag søgte satellitfirmaet OneWeb om såkaldt konkursbeskyttelse under de amerikanske Chapter 11-konkursregler. Det svarer til det, man herhjemme kender som betalingsstandsning med henblik på en rekonstruktion.

I en meddelelse siger OneWeb, at man nu vil forsøge at sælge virksomheden. OneWebs aktiver inkluderer bl.a. 74 internetsatellitter, der over de seneste måneder er sendt i kredsløb om Jorden.

Betalingsstandsningen er et stort slag for OneWebs største aktionær, japanske Softbank Group, der siden 2016 har investeret 13,5 mia. kr. i satellitfirmaet.

OneWeb er grundlagt af Greg Wyler, der har en lang karriere i satellit- og rumfartsindustrien. Hans firma har fået investeringer fra nogle af industriens største spillere, såsom Airbus og Virgin Galactic.

OneWeb er værdiansat til over 20 mia. kr., men i de seneste uger har rygterne floreret om selskabets økonomiske vanskeligheder. Samtaler med Softbank om ny finansiering faldt angiveligt til jorden, ifølge Financial Times.

OneWeb skriver i en meddelelse, at man har været »involveret i forhandlinger om investeringer, der fuldt ud ville finansiere virksomheden.« Men forhandlingerne skred ikke frem på grund af »den økonomiske indvirkning og markedsturbulens som følge af spredningen af Covid-19.«

For ikke længe siden var OneWeb frontløber i kampen om at forsyne verden med lynhurtigt internet ved hjælp af hundredvis af satelitter, der kredser kun 1.200 kilomter over Jorden (mange kommercielle satellitter hænger ofte cirka 36.000 kilometer over Jordens overflade).

Nu er OneWeb blevet overhalet af Elon Musks rumfartsfirma SpaceX, hvis internetdivision, Starlink, allerede består af over 300 satelitter.

Også Amazon vil dække kloden med internetsatellitter.

OneWeb, der beskæftiger cirka 500 ansatte og for nyligt åbnede en hypermoderne satellitfabrik i Florida, har også afskediget 10 pct. af sin medarbejderstab.

Når man som OneWeb søger om konkursbeskyttelse i USA, betyder det, at man er i ly for sine kreditorer, imens man forsøger at redde forretningen.

BRANCHENYT
Læs også