Tech

Med inspiration fra Norge: Ny corona-app skal afdække smitten i Danmark

Myndighederne vil med en ny og frivillig corona-app belyse smittespredningen i Danmark. Inspirationen er hentet fra Norge, hvor man er længere fremme med udviklingen af en app.

På mandagens pressemøde meddelte sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at myndighederne i forbindelse med genåbningen af det danske samfund arbejder på en ny corona-app.

»Som en del af den gradvise og forsigtige, kontrollerede genåbning bliver der arbejdet på en frivillig app til vores mobiltelefoner, som skal hjælpe os alle sammen til at være opmærksomme på at holde afstand til hinanden,« sagde han.

Hvordan appen kommer til at fungere, hvor langt man er med den, og hvem der skal lave den, meldte sundhedsministeren ikke noget om, men på coronasmitte.dk står der, at appen bl.a. skal bidrage til at overvåge smitteudbredelsen:

»Appen kan dels styrke datagrundlaget for sundhedsmyndighedernes løbende overvågning af smitteudbredelsen og dermed understøtte beslutningerne om den gradvise åbning af samfundet. Dels kan den understøtte en hensigtsmæssig adfærd blandt borgerne, som kan minimere smitteudbredelse, i takt med at samfundet gradvist åbnes.«

Hvis en bruger bliver konstateret smittet med coronavirus, vil det være muligt at spore de telefoner, som har været i nær kontakt med den smittede de seneste 14 dage.

Kyrre Lekve, vicedirektør i Simula

Norsk model

Appen bliver udarbejdet efter en norsk model, den er frivillig, og alle over 15 år kan hente den.

»Den kan i første version bl.a. registrere kontakt inden for en til to meter med andre, som også har appen. Sundhedsmyndighederne vil alene kunne anvende data fra appen til at følge op på smitteudbredelsen på pseudonymiseret og aggregeret niveau,« står der på coronasmitte.dk.

Et pseudonym er et fiktivt navn, som ofte anvendes af f.eks. forfattere.

I Norge er det virksomheden Simula, som udarbejder appen for Folkehelseinstituttet – det der svarer til Sundhedsstyrelsen herhjemme.

»Appen samler information om, hvor en person befinder sig ved hjælp af både gps og Bluetooth. Data bliver krypteret og gemt i en sikker sky. Hvis en bruger bliver konstateret smittet med coronavirus, vil det være muligt at spore de telefoner, som har været i nær kontakt med den smittede de seneste 14 dage. Sundhedsmyndighederne sender derefter en besked ud til de berørte telefoner, så ejerne kan tage de nødvendige forholdsregler,« skriver Kyrre Lekve, som er vicedirektør i Simula, i et svar til Jyllands-Posten og fortsætter:

»Det oplyses, hvilken dag brugerne har haft kontakt, men det nøjagtige tidspunkt og navnet på den smittede oplyses ikke. Det er kun personer, som frivilligt har hentet appen, som bliver sporet gennem den og dermed får glæde af den.«

Han forklarer desuden, at appen automatisk stopper med at indsamle data, når coronavirussen ikke længere er en trussel.

Coronaovervågning

Ifølge Kyrre Lekve mangler man at få de sidste detaljer på plads, men appen er teknisk set klar til at blive lanceret. Det er dog op til de norske myndigheder at beslutte, hvornår det skal ske.

Han ser store ligheder mellem den norske løsning og den danske regerings præsentation af en app.

»Det ser ud, som om den danske regering har fulgt godt med i, hvad der er sket i Norge. Meget af det, som regeringen sagde på pressemødet, minder om den løsning, vi har valgt i Norge,« skriver han.

I forbindelse med coronavirussen har der været en del diskussion om, hvorvidt myndighederne skal kunne overvåge danskerne for at kontrollere udbredelsen af smitten. Forrige uge opgav regeringen planerne om at kunne indsamle data om dankort-transaktioner samt navn og adresse. Statens Serum Institut har desuden anmodet om at få adgang til danskerne teledata, og det har regeringen ifølge Ritzau ikke afvist.

Sundheds- og Ældreministeriet oplyste onsdag, at det ikke kunne sige yderligere om den nye corona-app.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.