Tech

Samsung-leder bryder tradition og frasiger sine børn at arve formandskab

Efter mange år, hvor formandskabet i Samsung er gået i arv til næste generation, har det sydkoreanske selskabs leder overraskende besluttet ikke at videregive pladsen til sine børn.

Lee Jae-yong ankommer til en høring i den sydkoreanske højesteret i 2018. Foto: Ahn Young-joon, AP.

Samsungs de facto leder Lee Jae-yong har på et pressemøde meddelt, at han ikke planlægger at lade formandskabet for det sydkoreanske selskab gå i arv til sine børn, hvilket bryder med traditionen i det 80 år gamle selskab.

Det skriver CNN Business.

»Det er noget, jeg har tænkt over i lang tid, men har været tilbageholden med at give udtryk for offentligt. Det er ikke kun fordi, erhvervslivet er hårdt, men jeg følte det ville være uansvarligt at tale om arvefølge, når jeg ikke har bevist mit eget værd,« sagde Lee Jae-yong til pressemødet onsdag.

Det har indtil nu været tradition i Samsung, at en familiearving overtager lederskabet af virksomheden. Samsung blev stiftet i 1938 af Lee Byung-chul. Hans søn Lee Kun-hee er den nuværende formand for selskabet, men blev i 2014 ramt af et hjerteanfald, der gjorde ham uarbejdsdygtig.

Som næstformand i bestyrelsen er Lee Jae-yong derfor Samsungs de facto leder og står til at overtage formandskabet, den dag faren dør. Men det samme bliver ikke tilfældet for hans børn, som traditionen foreskriver.

Samsung er Sydkoreas største konglomerat, og det estimeres, at selskabet udgør 15 pct. af landets samlede økonomi. Den største del af koncernen er Samsung Electronics, der producerer smartphones og mobilskærme.

Lee Jae-yong blev i 2017 idømt fem års fængsel for korruption. Han blev sat i forbindelse med Sydkoreas tidligere præsident Park Geun-hye, som han havde bestukket. Hun blev idømt 24 års fængsel for magtmisbrug.

Næstformanden afsonede dog kun et år af straffen. Men i august fastslog den øverste domstol i Sydkorea, at sagen skulle gå om, hvilket har øget frygten for, at han endnu engang skal engang skal ende i fængsel.

Til pressemødet fortalte Lee Jae-yong ifølge CNN, at Samsung »til tider har fejlet i forhold til leve op til samfundets forventninger«.

»Det har været min skyld, jeg kommer med mine dybeste undskyldninger,« udtalte Lee Jae-yong på pressemødet.

Hvis han endnu engang ender i fængsel, holder han dog en anden tradition i hævd i Sydkoreas familiekontrollerede konglomerater – også kendt som jaebol – der med regeringens velsignelse har spredt sig over forskellige brancher.

Her er det ikke ukendt, at bestyrelsesformændene har fået fængselsstraf for økonomisk kriminalitet. Lee Jae-yongs far, Samsungs nuværende formand, fik to straffe, men er blevet benådet begge gang, og Chung Mong-Koo, der er bestyrelsesformand i Hyundai Motors, har også været bag tremmer.

Læs også
Top job