Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Danske teknologivirksomheder reddes af kinesiske penge

I en række tilfælde har kinesiske investorer været de eneste, der ville give unge, danske teknologiselskaber afgørende pengeindsprøjtninger.

Købt af kinesere
Anders Korsgaard (th.), adm. direktør i brændselscelleselskabet Blue World Technologies, mener, at virksomhedsejere kan blive tvunget til at sælge til kinesere, fordi der mangler risikovillige penge i Europa. Foto: René Schütze

Kinesiske investorer har givet en række danske teknologivirksomheder afgørende økonomiske skub på kritiske tidspunkter. Kinesiske investeringer, som ellers betragtes med stor skepsis, har dermed været med til at skabe både vækst og arbejdspladser herhjemme.

Det er meldingen fra en række danske virksomheder med kinesiske medejere.

Kameralinseselskabet Kaleido Technology og brændselscelleproducenterne Blue World Technologies og IRD Fuel Cells er nogle af dem, der har solgt ejerandele til kinesiske investorer på tidspunkter, hvor det var afgørende at få ny kapital ind.

»Vi stod på det tidspunkt med teknologi, der skulle skaleres. Og hvis det skulle skaleres, skulle der bruges rigtig mange penge. Jeg tror ikke, at der var andre end kineserne, der på det tidspunkt havde mod på at lave så stor en investering,« siger Palle Dinesen, tidligere medejer af Kaleido Technology, som producerer kameralinser, der bl.a. bruges i mobiltelefoner.

Kaleido Technology, der blev grundlagt i 2001 af en håndfuld ingeniører, blev i 2010 overtaget af kinesiske AAC, der er en af verdens største leverandører af akustiske komponenter til mobiltelefoner.

I 2010 var Kaleidos bruttofortjeneste på 2,4 mio. kr., og et nyt regnskab afslører, at selskabet under det kinesiske ejerskab er eksploderet til en bruttofortjeneste på 111 mio. kr. sidste år. Antallet af medarbejdere er steget fra otte i 2010 til nu 108.

Også Madeleine Odgaard, adm. direktør i IRD Fuel Cells, fortæller, at det var småt med alternative muligheder, da selskabet i 2018 blev solgt til to kinesiske leverandører til bilindustrien.

»Vi skulle ikke bare have penge. Vi ville gerne have en strategisk investor, der kunne give virksomheden værdi. De hænger ikke på træerne i Danmark og Europa,« siger Madeleine Odgaard.

Jeg tror ikke, at der var andre end kineserne, der på det tidspunkt havde mod på at lave så stor en investering.

Palle Dinesen, tidligere medejer, Kaleido Technology

Kinas politiske styre har via planen ”Made in China 2025” en målsætning om at gøre Kina til verdensførende inden for en stribe teknologier, bl.a. kunstig intelligens, robotter og vedvarende energi.

På den baggrund har en stribe kinesiske selskaber købt massivt op i europæiske virksomheder, bl.a. i den tyske robotindustri. En kortlægning, som Finans har gennemført, viser, at knap 100 danske teknologiselskaber har kinesere i ejerkredsen.

Opkøbene har tændt en alarm i Europa, fordi man frygter, at Kina løber med fremtidens vigtige teknologier, mens europæiske investorer har svært ved at købe sig ind i kinesiske selskaber.

Men de risikovillige kinesiske investorer udgør ofte også en enestående mulighed for, at danske teknologiselskaber for alvor kan komme ud over rampen og vokse, lyder det fra flere danske virksomheder. Det tilbud kan være svært at sige nej til.

»Hvis vores adgang til kapital er tilpas elendig i Europa, kan man blive tvunget til at sælge ud af arvesølvet til kinesiske investorer,« siger Anders Korsgaard, adm. direktør og medstifter af Blue World Technologies, der med støtte fra fire kinesiske minoritetsinvestorer er ved at opføre en fabrik, som skal gøre den danske brændselscelleproducent til en central spiller i fremtidens bilproduktion.

Ud over ejerandele i velkendte selskaber som Bang & Olufsen og Saxo Bank viser Finans’ kortlægning, at det hovedsageligt er mindre og mellemstore virksomheder herhjemme, der har kinesiske medejere.

Ifølge eksperter er tallene udtryk for, at det kinesiske stormløb, der f.eks. har været på tyske teknologiselskaber, ikke er nået til Danmark endnu.

Som samfund og Europa kommer der et punkt, hvor vi må forholde os til, at Kina har ophøjet sin ”Made in China 2025”-plan, hvor de vil lave det samme som alle os andre, bare bedre.

Jonas Parello-Plesner, direktør, tænketanken Alliance of Democracies

Men bl.a. EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, advarer mod at undervurdere den kinesiske tilstedeværelse. Frygten blandt politikere, erhvervsfolk og eksperter er bl.a., at Europa drænes for vigtig teknologi, virksomheder og arbejdspladser.

»Som virksomhed kan et samarbejde med en kinesisk partner være en rigtig god idé. Man får adgang til et kæmpe marked, man øger salget og kan sælge virksomheden og trække sig tilbage med en masse penge. Men som samfund og Europa kommer der et punkt, hvor vi må forholde os til, at Kina har ophøjet sin ”Made in China 2025”-plan, hvor de vil lave det samme som alle os andre, bare bedre,« siger Jonas Parello-Plesner, direktør i tænketanken Alliance of Democracies og ekspert i sikkerhedspolitik.

Hvis vores adgang til kapital er tilpas elendig i Europa, kan man blive tvunget til at sælge ud af arvesølvet til kinesiske investorer.

Anders Korsgaard, adm. direktør og medstifter, Blue World Technologies

Palle Dinesen, der var med til at etablere Kaleido Technology, kan godt følge bekymringen for kinesiske investorer, men påpeger, at verden så anderledes ud i 2010, da virksomheden blev solgt.

»Der var ikke så meget bekymring for alt det med kunstig intelligens og geopolitiske interesser. Det synes jeg er dukket op inden for de seneste par år. I dag ville jeg personligt tænke mig om på en anden måde end dengang,« siger Palle Dinesen.

BRANCHENYT
Læs også