Tech

To amerikanske studier: Facebook og Twitter censurerer ikke konservativt indhold

Ifølge data er der intet, der tyder på, at Facebook og Twitter bevidst er mere kritiske over for konservativt indhold.

Republikanske senatorer har flere gange anklaget Facebook og Twitter for bevidst at fjerne konservativt indhold på sociale medier. Ifølge to amerikanske studier dominerer højreorienteret indhold dog på de sociale medier. Foto: AP/Andrew Harnik.

Republikanske senatorer i USA har flere gang anklaget Facebook og Twitter for bevidst at censurere konservativt indhold på de sociale medier.

Ifølge to nylige amerikanske studier er der intet hold i disse anklager.

Højreorienterede nyhedssider og opslag opnår langt mere aktivitet på sociale medier som Facebook end venstreorienterede nyhedssider og opslag, lyder det i studierne.

Det skriver Nieman Lab.

Det amerikanske medie Politico har i samarbejde med den London-baserede tænketank Institute for Strategic Dialogue (ISD), der forsker i online ekstremisme, set på »hvem der har de højeste stemmer på nettet«.

Sammen har de analyseret aktiviteten på diverse sociale medier som Facebook, Instagram, Twitter, Reddit og 4Chan under Black Lives Matter-protesterne, og under optakten til det amerikanske præsidentvalg på tirsdag.

Her fandt Politico og ISD frem til, at en mindre gruppe konservative personligheder gang på gang udkonkurrerer deres liberale modstandere målt på antallet af delinger og kommentarer på deres opslag.

Det modbeviser ifølge mediet og tænketanken en række påstande fra republikanske senatorer som Mike Lee i Utah, der mener, at konservative stemmer bliver cencureret online.

Derimod påvirker højreorienterede internetpersonligheder millioner af amerikaneres holdninger, konkluderer man i studiet.

Under en digital høring i senatet i onsdags med blandt andet Twitters chef, Jack Dorsey, og Facebook-lederen Mark Zuckerberg, luftede flere republikanske senatorer sine bekymringer om mulig digital censur mod konservative ideologier.

Senator Mike Lee fra Utah anklagede især Facebook og Twitters for at føre en bevidst, fjendtlig politik mod konservativt indhold på sociale medier, hvor han flere gange brugte ordet censur.

»Med ordet ’censur’ henviser jeg til blokeret indhold, faktatjekket indhold, markeret indhold, og dæmoniserede, konservative hjemmesider,« sagde Lee under høringen, ifølge Business Insider.

Den amerikanske nonprofitorganisation Media Matters står bag et andet studie hvor, man har indsamlet data om højreorienteret-, venstreorienteret- og neutralt indhold fra Facebook over en periode fra 1. januar frem til 30. september i år.

Ud af 6 mia. interaktioner – heriblandt reaktioner (synes godt om-visninger red.), kommentarer og delinger, kom 43 pct. af interaktionerne fra højreorienteret indhold, på trods af 26 pct. af alle opslagene kom fra højreorienterede personligheder.

BRANCHENYT
Læs også