Tech

Apples underleverandører beskyldes atter for at stå bag tvangsarbejde

Tusindvis af undertrykte uighurer arbejder ifølge en ny rapport under fængselslignende forhold på en kinesisk fabrik, der fremstiller glas til iPhones.

Apples topchef, Tim Cook, besøgte i 2012 fabrikken Foxconn, der beskæftiger flere end 100.000 arbejdere i Kina og Taiwan. Fabrikken er i årevis blevet beskyldt for at udsætte sine folk for umenneskelige forhold, hvilket har ført til, at den ugentlige arbejdstid undervejs er blevet sænket til 49 timer. Foto: AP

Verdens mest værdifulde selskab, Apple, er nu igen nødsaget til at forklare og forsvare sig i en sag om tvangsarbejde i Kina.

Ifølge The Washington Post viser dokumenter fra Tech Transparency Project, hvordan tusindvis af folk fra det undertrykte muslimske mindretal uighurerne er blevet sendt til fabrikken Lens Technology - der leverer glas til iPhones - mod deres vilje for at arbejde under fængselslignende forhold som led i det kinesiske styres fremgangsmåde i Xinjiang-provinsen.

Apple afviser dog beskyldningerne.

»Apple har ingen tolerance over for tvangsarbejde. At lede efter tegn på tvangsarbejde er derfor en del af hver eneste leverandørvurdering, vi foretager, hvilket inkluderer overraskelsesrevisioner. De beskyttelsesforanstaltninger benyttes overalt i vores forsyningskæde uagtet jobtitler og lokationer,« lyder det i et skriftligt svar fra talspersonen Josh Rosenstock.

Her fremgår det, at Apple vurderede 1.142 leverandører i 49 lande i løbet af 2019. Hvorvidt Lens Technology - der ikke har kommenteret historien - så indgik i den revision, savner The Washington Post dog svar på.

Beskyldningerne falder i forlængelse af de mange historier om Foxconn, hvor stribevis af arbejdere angiveligt har begået selvmord som følge af forholdene på fabrikken, der samler produkter for Apple og andre teknologiselskaber.

BRANCHENYT
Læs også