Tech

Milliardbeløb går hvert år tabt i manglende momsrefusion

Refusion af moms i EU er ifølge revisionshuset PwC en tung administrativ opgave. Det betyder, at mange virksomheder ikke har ressourcer til at få det gjort, og det er potentielt mange penge, som virksomhederne går glip af. Men nu er der hjælp på vej.

Virksomheder går glip af milliardbeløb hvert år. Arkivfoto.

Det er ganske enkelt for bøvlet at hente momsrefusion for udgifter i EU.

Sådan lyder det fra revisionshuset PwC, der estimerer, at danske små og mellemstore virksomheder hvert eneste år går glip af milliarder i manglende momsrefusioner. Ansøgningen fungerer i dag gennem Tastselv på Skats hjemmeside, og skal udfyldes af virksomhederne manuelt hver gang.

Ifølge Europakommisionen får 80 pct. af alle europæiske virksomheder ikke refunderet moms i forbindelse med køb i andre EU-lande.

Nu har PwC i samarbejde med det danske fintech-selskab Cardlay udviklet en teknisk løsning, så det bliver nemmere at hente penge hjem til de små og mellemstore virksomheder.

Er man indehaver af et Eurocard og har Eurocard Pro appen installeret på telefonen, kan man nu, ifølge PwC, på meget kort tid få refunderet udgifter i forbindelse med erhvervsrejser, blandt andet i forbindelse med hotelovernatninger, restaurantbesøg og billeje.

»Vores løsning til automatisk momsrefusion og udlægshåndtering åbner op for en helt ny verden for mange mindre og mellemstore virksomheder, som har ansatte, der rejser meget. Det er normalt en besværlig og tidskrævende proces at skulle ansøge om momsrefusion. Og tidligere var beløbets størrelse afgørende for, om det var værd at bruge en masse tid på at ansøge,« siger Claus Boldt, partner hos PwC.

Han forklarer, at man blot tager et billede af kvitteringen og uploader det i appen. Derefter foregår ansøgningen om momsrefusion automatisk.

»Vi har en klar forventning om, at vi for alvor får sat momsrefusion på dagsordenen med vores teknologi. Der er masser af penge at hente, som i dag bliver liggende rundt om i Europa. Det er klart, at hastigheden for ekspansionen i Norden afhænger af, hvor hurtigt virksomhedernes rejseaktiviteter vender tilbage til et mere normalt niveau. Men de seneste ugers udmeldinger omkring solide Covid-19-vacciner giver os grund til optimisme,« siger Jørgen Chr. Juul, stifter og adm. direktør hos Cardlay.

Læs også
Top job