Tech

Fremadstormende dansk robotfirma slås fortsat med store milliontab

Robotfirmaet Onrobot kommer endnu en gang ud af et regnskabsår med blodrøde tal på bundlinjen. Det er dog helt som forventet, lyder det fra den fynske virksomhed.

Enrico Krog Iversen, adm. direktør i OnRobot, har tidligere stået i spidsen for Universal Robots. Nu forsøger han at bygge OnRobot op til samme succes med foreløbigt knap en milliard kroner fra investorer i ryggen. 2020 endte dog igen med et underskud, viser nyt regnskab. Arkivfoto: OnRob

Vokseværk koster store summer.

Det må det fremadstormende danske robotfirma Onrobot nok engang sande, efter at selskabet igen er kommet ud af et regnskabsår med et stort underskud på bundlinjen.

Onrobot kommer således ud af 2020 med et underskud på 26,6 mio. euro, hvilket svarer til knap 200 mio. danske kr., viser selskabets seneste årsregnskab.

Virksomheden, der har base i Odense, producerer de redskaber, der monteres for enden af armene på eksisterende robotter – f.eks. gribere og følere. Derudover udvikler Onrobot software til robotterne.

Virksomheden, der blev stiftet i 2015, har endnu til gode at levere et solidt plus på bundlinjen og har de seneste år kørt med massive underskud. Alene i 2019 havde Onrobot et underskud på 31 mio. euro svarende til 230 mio. danske kr.

Onrobot
  • Stiftet i 2015 af Bilge J. Christiansen og Ebbe O. Fuglsang, men gennem opkøb går Onrobots rødder tilbage til 2011.
  • Hovedkvarter i Odense. Har 11 kontorer globalt, blandt andet i USA, Japan, Sydkorea, Tyskland og Kina.
  • I alt omkring 170 ansatte. Heraf 60 i Odense.
  • Enrico Krog Iversen har siden 2018 været adm. direktør og har selv investeret et større millionbeløb i Onrobot.

Årets store underskud er dog helt som forventet, skriver ledelsen i regnskabet.

»Årets tab kommer som følge af virksomhedens hurtige skalering, og er derfor i tråd med forventningerne,« står der.

Virksomheden har de seneste år modtaget flere store kapitalindsprøjtninger for at holde liv i vækstplanerne.

I marts i år fik Onrobot tilført 118 mio. kr. fra en række danske investorer, og blot tre måneder tidligere, i december 2020, rejste Onrobot 185 mio. kr. med penge fra blandt andet Vækstfonden og Den Europæiske Investeringsfond.

Samlet er der gennem årene skudt 932 mio. kr. ind i selskabet. Ifølge det seneste årsregnskab lyder egenkapital på 36 mio. euro, svarende til 268 mio. kr.

»Vi har fået en rigtig stærk investorbase med dybe lommer. Hvis vi ser en god mulighed for et opkøb og skal rykke hurtigt, så er det rart med aktionærer, som både har midlerne og evnen til at handle på det,« sagde Enrico Krog Iversen, direktør for Onrobot, til Finans efter den seneste kapitalindsprøjtning i marts.

Enrico Krog Iversen var for seks år siden med til at sælge robotvirksomheden Universal Robots til den amerikanske industrikoncern Teradyne for ca. 2,3 mia. kr.

Det indbragte ham op imod 700 mio. kr. En del af pengene er efterfølgende blevet geninvesteret i Onrobot.

Selvom Enrico Krog Iversen tilbage i marts ikke lagde skjul på, at virksomheden snart skal begynde at give overskud, regner ledelsen i Onrobot dog med, at også 2021 vil ende med røde tal på bundlinjen.

Ifølge regnskabet forventer Onrobot, at virksomheden vil komme ud af indeværende år med et underskud på mellem 13 og 24 mio. euro.

Læs også
Top job