Tech

Den Europæiske Centralbank sammenligner kryptoaktiver med tulipanboblen

Markedet for kryptoaktiver bliver kritiseret for at være spekulativt og sætte store miljøaftryk.

Bitcoin har i de seneste uger været ude i lidt af et stormvejr af kritik fra flere kanter. Prisen er samtidig styrtdykket. Foto: Arkiv

Alverdens kryptoaktiver tog i går et næsten lodret dyk. Det største af dem alle, bitcoin, faldt på få timer fra en pris på omtrent 40.000 dollars stykket til en øjeblikspris på 30.000 dollars stykket.

Den Europæiske Centralbank, ECB, har i sin maj-rapport om finansiel stabilitet sammenlignet markedet for kryptoaktiver med den sagnomspundne tulipanboble i 1600-tallets Holland - også kendt som verdens første finansboble.

»Opsvinget i bitcoin-priser har overgået tidligere finansielle bobler som ”tulipan-manien” og Sydhavsboblen i 1600- og 1700-tallet,« skriver Den Europæiske Centralbank, der grundet prisudsvingene i bitcoin kalder kryptovalutaen for både »risikabel« og »spekulativ«.

Det er ligeledes holdningen hos Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, der hævder, at bitcoin er »som et skib uden anker,« der bare flyder med strømmen.

»Mange kan hævde, at de har en god ide om, hvad bitcoin eller andre kryptovalutaer skal koste,« skriver Per Hansen i en kommentar til de nylige udsving.

»Ingen kan dog med rette sige, at de har en reel beregning på det. Der findes nemlig ikke en sådan beregning,« fortsætter han.

Der bliver også rettet en mere konkret kritik mod bitcoin i Den Europæiske Centralbank, der hæfter sig ved netværkets »overdrevne« miljøaftryk.

Den samme kritik blev forleden fremført af Tesla-chef Elon Musk, som ellers tidligere på året var sprunget ud som tilhænger, da han lod Tesla købe bitcoin for 1 mia. dollars og meddelte, at man en dag ville kunne betale sin bil fra Tesla med bitcoin.

Nu har piben fået en anden lyd. For en uge siden omtrent skrev Elon Musk på Twitter, at Tesla havde suspenderet netop den ordning. Grunden var bekymring over forbruget af fossile brændstoffer i forbindelse med bitcoin-netværkets elforbrug.

»I en tid med fokus på bæredygtighed er det ret tankevækkende , at bitcoin ikke har samme status som de fossile brændstoffer, som mange gerne vil reducere brugen af, og en del vil have forbudt på grund af de klimaskadelige effekter,« skriver Per Hansen.

Elon Musk er på Twitter blevet lagt for had af et utal af det sociale netværks brugere, der klandrer ham for at være skyld i de seneste ugers prisfald. Selv skrev Elon Musk 14. maj, at han nu arbejdede sammen med udviklerne på at forbedre den kryptovaluta, som tilsyneladende er blevet hans favorit, dogecoin.

I skrivende stund har bitcoin genvundet en del af det tabte og handles til 39.686 dollars stykket.

Læs også
Top job