Tech

Tidligere topscorers løncheck afslører, hvor meget fodbold fylder i England

Knap 30 år efter sin afsked med det engelske landshold er Gary Lineker fortsat den højeste lønnede vært hos BBC.

Gary Lineker har været vært på "Match of the Day" siden slutningen af 1990'erne. Foto: AP

Der er blevet sagt og skrevet meget om englændernes forhold til fodbold forud for EM-semifinalen mod Danmark onsdag aften.

Verdens mest udbredte sport menes nemlig at være opstået på de britiske øer, hvor de første professionelle klubber sidenhen blev stiftet og dannede udgangspunkt for den vel nok mest ombejlede liga i Europa.

Læg dertil Wembleys ikoniske status blandt alle klodens stadions, landsholdets mangel på triumfer i 50 år, de latente hooligans på tilskuerlægterne og tabloidpressens evne til at indfange sejren eller nederlaget i en overskrift.

Der findes imidlertid også en mere afdæmpet og kontant måde at illustrere, hvor meget fodbold egentlig fylder i England. I BBC’s årlige rapport over de mest indtjenende værter hos det enorme radio- og tv-selskab topper Gary Lineker nemlig endnu engang listen takket være programmet ”Match of the Day”.

Selv om den tidligere topscorer sagde farvel til både ligaen og landsholdet helt tilbage i 1992, formår han her knap 30 år senere stadig at tiltrække så mange seere til sit program lørdag aften, at Gary Lineker kan opretholde en milliongage - i britiske pund vel at mærke.

Til trods for en lønnedgang på 23 pct. under pandemien, tjener Gary Lineker således 1,36 mio. pund om året på at analysere fodboldkampe ned til den mindste detalje. I danske kroner svarer det til en årsløn på knap 12 mio. kr.

Nummer to på listen er radioværten Zoe Ball, der tjener 1,13 mio. pund, hvilket svarer til lige under 10 mio. danske kroner.

Læs også