Tech

Elon Musk er skeptisk over ny konkurrence fra rekord-selskab

Rivian har taget investorerne med storm, og kursen er braget op. Men verdens rigeste mand er endnu ikke imponeret over konkurrenten.

Rivian tilbyder to modeller til privatkunden: R1S SUV og R1T pickup-trucken. Arkivfoto.

Tirsdag i denne uge trådte elbilproducenten Rivian ind på den helt store scene med en rekordstor børsnotering på amerikanske Nasdaq.

Selskabet producerer elektriske varevogne, SUV’er og pickup-trucks - biltyper som historisk set har klaret sig rigtig godt i det amerikanske.

Dermed er de også trådt ind som en klar konkurrent til Tesla, der som bekendt også producerer elektrisk drevne køretøjer. Og børsnoteringen er heller ikke gået Tesla-chef Elon Musks næse forbi, som på vanlig Twitter-manér selvsagt også havde en kommentar til den nye dreng i børsklassen.

»Jeg håber, de er i stand til at opnå høj produktion og et break-even cash flow. Det er den sande test. Der har været hundredvis af bilproducent-startups, både elektrisk og forbrænding, men den eneste amerikanske bilproducent, der har opnået en høj volumen i produktionen og et posititvt cash flow i de sidste 100 år, er Tesla,« skriver Elon Musk på Twitter.

Tesla opnåede selv det første længerevarende positive cash-flow i anden kvartal 2018, der sidenhen kun er vokset i takt med, at selskabet har solgt flere elbiler med større avance.

Det var højest bemærkelsesværdigt, da Rivian blev ringet ind på børsen tirsdag. Selskabet har siden sin fødsel i 2009 aldrig bogført et overskud eller tjent penge på salget af elbiler. På trods af dette var appetitten på den nye aktie usædvanlig stor blandt investorerne, der de første to dage på markedet sendte aktien op med maksimalt 57 pct. Efter fredagens luk, er aktien i denne uge steget med godt 30 pct. i alt. Det værdisætter selskabet til godt 100 mia. dollars, og dermed den anden største bilproducent i USA efter netop Tesla.

Tesla blev børsnoteret i 2010, og efter to dages handel havde Tesla til sammenligning en markedsværdi på lidt mere end 2 mia. dollars, ifølge CNBC.

I det nuværende katalog tilbyder Rivian tre modeller. R1S SUV, R1T pickup-truck, og RCV varevognen.

Rivian har meddelt, at man lige nu har 55.400 forudbestillinger på R1S og R1T, mens man har en kontrakt med Amazon om at bygge 100.000 RCV varevogne inden 2030.

Læs også
Top job