Tech

Kina giver bøder til store techselskaber for halvgamle sager

Bøderne synes måske ikke så uoverkommelige for de store selskaber, men de er blev de seneste i rækken af indgreb, der har gjort investorerne nervøse.

Techgiganten Alibaba er blandt selskaberne, der får en bøde. Arkivfoto: Bloomberg/Gilles Sabrie

De kinesiske myndigheder har gennem længere tid raslet med sablerne overfor nogle af de gigantiske techselskaber, landet har at byde på. Og nu gør de det igen.

En hel række kinesiske firmaer - herunder bl.a. giganterne Alibaba, Baidu og JD.com - er således blevet tildelt bøder for 43 monopol-sager, der strækker sig helt tilbage til 2012.

Det skriver Reuters.

Ifølge mediet er bøderne udstedt under den såkaldte anti-monopol lovgivning, og de lyder på 500.000 yuan, som er det maksimale beløb, der kan udstedes bøder for under netop denne kinesiske lovgivning.

500.000 yuan svarer til lidt over 515.000 danske kr. og er nok ikke noget, der ville have den store indvirkning på firmaer som f.eks. Alibaba, der alene i tredje kvartal 2021 omsatte for intet mindre end 221,08 mia. yuan, hvilket svarede til 211,59 mia. kr.

Men selvom det i konteksten ikke er kæmpesummer, der er tale om, bakker bøderne alligevel op om billedet af, at Kina over den seneste tid i høj grad er begyndt at stramme grebet om det store techfirmaer.

Noget, der startede, da der blev sat en stopper for børsnoteringen af Alibaba, og som af flere omgange har fået investorerne til at skælve. Finans beskrev for nogle måneder siden, hvordan Kinas håndtering af techselskaberne har skabt uro på de kinesiske aktiemarkeder.

Læs også
Top job