Tech

Danske atomkraft-iværksættere rejser 79 mio. kr. til nyt firma

Med Danmarks rigeste mand i ryggen er start-up’en Hyme skudt i gang med et koncept til at lagre energi. Idéen udspringer fra iværksætterne hos Seaborg Technologies, der udvikler små atomreaktorer.

Hyme er vokset ud af Seaborg Technologies, en dansk startup, der udvikler en ny type atomreaktor. Ask Emil Løvschall-Jensen (nr. to fra højre) var med til at stifte Seaborg og er nu adm. direktør for Hyme. Foto: Stine Bidstrup

Når vinden virkelig blæser en oktobernat, står Danmark ofte med det luksusproblem, at der bliver produceret mere strøm, end der er brug for.

Det problem vil den nyslåede virksomhed Hyme løse ved hjælp af salte, der skal varmes op til flydende form. Og med i startpakken er der 79 mio. kr. fra investorer, herunder Bestseller-milliardær Anders Holch Povlsen gennem hans investeringsselskab Heartland. Det skriver Bloomberg.

At kunne gemme strømmen til senere brug er et gammelt problem, som der har været mange bud på, hvordan skal løses. Alt fra store batterier, vandbassiner, der fyldes op, eller tunge ting, der skubbes op af en bjergside har været i spil. Men iværksætterne fra Nørrebro i København satser på noget helt andet – nemlig afløbsrens, rapporterer Politiken.

Mere præcist stoffet natriumhydroxid, som Hyme vil varme op og bruge som energilager. Ifølge selskabet er det muligt at gemme energien fra for eksempel vindmøllestrøm i op til 14 dage uden nævneværdigt energitab.

At smelte natriumhydroxid-salte og bruge det som energilager er ikke en ny idé, men problemet er, at stoffet er ekstremt ætsende. Derfor vil normale tanke og rør blive nedbrudt. Men Hyme mener at have løst det problem, fortæller Ask Emil Løvschall-Jensen, adm. direktør for Hyme.

Selskabet bygger på de erfaringer, man har gjort sig i Seaborg Technologies, som siden 2016 har arbejdet på at udvikle en ny type atomreaktor. Hymes direktør er blandt medstifterne af Seaborg, som også bruger flydende salte som et teknologisk omdrejningspunkt. Og undervejs viste det sig, at der også lå muligheder for at bruge den knowhow til at udvikle energilagring.

Pengene fra den første investorrunde i Hyme skal bruges til at bygge et forsøgsanlæg for at demonstrere teknologien. Men der bliver brug for flere klejner i kassen til at udvikle et færdigt produkt, så selskabet ser allerede nu på muligheden for at rejse flere penge.

Læs også
Top job