Tech

Apple giver julebonus på 1,2 mio. kr. for at stoppe medarbejderflugt til Facebook

Der er kamp om de dygtige ingeniører og udviklere i Silicon Valley, og Apple har været nødt til at skrue op for charmen for at holde fast på medarbejderne, efter Mark Zuckerberg er gået på hugst.

Mark Zuckerberg satser voldsomt på den næste store, teknologiske omvæltning - brugen af 3D-universer og det såkaldte metavers. Derfor lokker han Apple-ansatte med ekstra god løn, som Apple nu har følt sig nødsaget til at overgå med et bonusprogram. Foto: Meta

For de fleste ville 1,2 mio. kr. være en rigtig fin årsløn. Hos Apple blev det ekstraordinært delt ud som en slags julebonus til de medarbejdere, som Apple satte mest pris på.

Det har været nødvendigt for at holde på dem, for Mark Zuckerberg har været i gang med en charmeoffensiv og har lokket Apple-ansatte med endnu bedre løn, end de kan få hos Tim Cook. Det skriver Bloomberg.

Julebonussen til alle de medarbejdere, som Apple ikke ønskede at miste til Meta – der før hed Facebook – lå i spændet 325.000 kr. til 1,2 mio. kr., med 650.000 kr. som et typisk beløb. Det blev udbetalt som Apple-aktier, som først kan indfris om fire år, og kun hvis de ansatte stadig er hos Apple.

I løbet af få måneder har Mark Zuckerberg nemlig fået hapset over hundrede Apple-ansatte, og det ville Tim Cook gerne sætte en stopper for. Omvendt har Apple også fundet nogle medarbejdere hos Meta.

De to tech-giganter har tidligere haft ret forskellige produkter, men nu overlapper deres interesser i højere og højere grad. Mark Zuckerberg har brugt hele efteråret på at tale om metaverset, et 3D-univers, der ifølge ham vil blive en slags afløser for det internet, vi kender.

Centralt for brugen af et metavers er virtual reality-briller, som Mark Zuckerberg også råder, nemlig Oculus-brillerne. Det kræver ingeniører med forstand på hardware og fysiske produkter, modsat tidligere, hvor Meta havde fokus på de store internetplatforme Facebook og Instagram.

Hos Apple har man masser af erfaring med fysiske produkter – helt tilbage fra selskabets fødsel i 1978 – men ifølge solide rygter har man nu også kastet sig over udstyr til virtual reality og augmented reality. Hvad det skal føre til af produkter er uvist, men det betyder, at eksperter på dette område er i særdeles høj kurs hos både Apple og Meta.

Det er ikke unormalt med bonus til dem, der præsterer mest hos Apple, men denne gang var beløbene langt højere end før, ligesom tidspunktet var unormalt, fortæller Apple-ansatte. Mellem ti og tyve procent af alle ansatte i de afdelinger, som Mark Zuckerberg er interesseret i, modtog en ekstra julebonus. Det har givet intern ballade, da menige medarbejdere pludselig har fået bonus på niveau med chefer.

Apple har også kæmpet med medarbejderflugt i afdelingen, der udvikler en bil. Projektet, der har været i gang siden 2014, fik sin femte chef på syv år i september og har skiftet retning mange gange.

Læs også
Top job