Først forsvandt han i månedsvis – nu opgiver Jack Ma kontrollen med sin egen bank
Efter en kritisk tale forsvandt det kinesiske tech-fænomen Jack Ma i månedsvis, mens hans selskab fik forbud mod at gå på børsen i sidste øjeblik. Nu - to år efter - vil Jack Ma afgive sin kontrol over Ant Group, rapporterer medie.
Det var en af kronjuvelerne i det buldrende kinesiske tech-miljø, der skulle på børsen i Kina og Hong Kong. Verdens største børsnotering, som skulle rejse 217 mia. kr. for selskabet, der dengang var over 2.000 mia. kr. værd. Men pludselig blev den aflyst. Myndighederne nedlagde i sidste øjeblik forbud mod, at Jack Ma og Ant Group kunne ringe med klokken.
Nu – næsten to år senere – kan det være, at Ant Group får en ny chance. Jack Ma, stifteren af selskabet og den mest kendte og feterede tech-iværksætter i Kina, opgiver nemlig kontrollen med sit eget selskab, som han indtil nu har ejet 50,5 pct. af. Det skriver Wall Street Journal.
Det er ikke officielt, og det er heller ikke givet, at det kan bane vej for en børsnotering. Men den generelle analyse af situationen lyder, at han er nødt til at opgive sin magt over Ant, hvis børsnoteringen skal blive til noget. Det er ham, ikke hans firma, som myndighederne har valgt at straffe, mener analytikerne.
»Det vil være en lettelse for Ant,« lyder det for eksempel hos Reuters.
Jack Mas konflikt med myndighederne blev antændt af de gnister, der stod ud fra Jack Mas krasse tale ved en bankkonference den 24. oktober 2020. Selvom hans rådgivere havde anbefalet ham at skrue ned for retorikken, lagde han ikke fingrene imellem fra talerstolen. På tilskuerrækkerne sad repræsentanter fra myndighederne, som dermed blev kritiseret ansigt-til-ansigt.
Derefter forsvandt Jack Ma fra offentligheden i næsten tre måneder. Hvad der skete, er aldrig blevet opklaret, men i den periode skulle han blandt andet have været en af hovedpersonerne i et tv-show, han selv stod bag, som kørte med samme koncept som ’Løvens Hule’. Det var ovenikøbet finaleafsnittet, og samtidig blev hans navn fjernet fra programmets hjemmeside.
Kort tid efter den kritiske tale forbød myndighederne børsnoteringen, som var sat til 5. november og havde enorm, international bevågenhed. Argumentet var, at Ant Group skulle rettes op og leve op til de samme regler som traditionelle banker.
Ant voksede ud af Alibaba-gruppen med Alipay som hovedfokus i starten – det kinesiske svar på Mobilepay, bare meget mere udbredt. Faktisk modtager en række danske butikker også Alipay, hvis de forventer kinesiske kunder. Med årene blev Ant Group udvidet til at kunne fungere som bank, rent digitalt, men som tech-selskab uden den samme regulering som en bank. Kunderne strømmede til, og den gennemsnitlige vækst var i mange år på 40 pct.
Siden indgrebet og forsvindingsnummeret i oktober 2020 har Ant Group været i gang med en større forvandling, så myndighederne blev tilfredse. Men selskabet afviser, at en ny børsnotering skulle være undervejs. I juni rapporterede Bloomberg dog, at der var sat gang i en proces, der skulle bane vejen for myndighedernes godkendelse.
Og samtidig har der været indgreb mange andre steder i den tidligere ret uregulerede kinesiske tech-sektor, som tæller tech-giganter næsten på linje med de amerikanske.