Her er årets største tabere og flop hos tech-giganterne
Det var ikke sjovt at sidde med tech-aktier i 2022, for kurserne raslede ned. Se hvem der klarede sig værst og mindst værst – og hvem der måtte lukke tidligere højt profilerede projekter.
Engang var USA’s tech-giganter de rene vækst-godstog, der pløjede sig igennem og blev større og større, med gigantiske overskud. Aktiekurserne steg tilsvarende mod himlen, især i corona-årene 2020 og 2021.
Men så kom 2022 – og så kørte godstoget ind i en klippevæg eller ud over en stejl skrænt. Ingen af de store tech-selskaber kan prale af fremgang i aktiekurserne, og nogle endte med en historisk rundbarbering, hvor tusindvis af milliarder af kroners værdi forsvandt med et fingerknips.
I tre grafer kan du her se, hvem der klarede sig bedst igennem på aktiemarkedet i skæbneåret 2022, med tal frem til 29. december.
I toppen ligger de to gamle drenge Apple og Microsoft, som allerede var på banen i slutningen af 1970’erne og lå i indædt konkurrence gennem 1980’erne. Microsoft ’vinder’ dysten med et mulehår med et fald i aktiekursen på 28 pct. i løbet af året, mens Apple dykker 29 pct.
Alphabet, som driver Google, tæller også med i toppen, selvom det blev til et fald på 39 pct. i 2022. Disse tre selskaber er sammen med olieselskabet Saudi Aramco i øvrigt verdens mest værdifulde selskaber, med Apple i top.
Næste runde gælder ’halveringerne’. Både Amazon og Netflix endte nemlig lige omkring 50 pct. af den værdi, selskaberne havde ved årets start. Netflix kom i april med et regnskab, der viste tilbagegang i antal abonnenter, og fik et voldsomt hak i tuden. Siden har Netflix-aktien arbejdet sig tilbage, mens Amazon omvendt tabte pusten i slutningen af året.
Værst – set som aktionær – stod det til hos Mark Zuckerberg og Elon Musk. Meta-koncernen, der driver Facebook og Instagram, lagde ryg til det første store chok med et kraftigt fald i februar. Men modsat Netflix har Meta-aktien ikke sundet sig, men er kun fortsat med at falde. Meta fremlagde nemlig flere kvartaler i træk tal, der viste tilbagegang på top- og bundlinje – noget tidligere helt uhørt. Og Mark Zuckerberg måtte fyre 11.000 ansatte. Det endte med et samlet dyk i aktiekursen på 64 pct. i løbet af 2022.
Men med en slutspurt til sidst kom Tesla og slog Meta på målstregen. Siden midten af september – da det begyndte at stå klart, at Elon Musk ikke kunne slippe ud af sit tilbud om at købe Twitter – har aktiekursen været hastigt på vej ned. Det er endt med et fald i værdien af Tesla på hele 70 pct. i løbet af 2022 – men dog fra et astronomisk højt niveau, i forhold til resten af bilbranchen. Tesla er således stadig klart verdens mest værdifulde bilproducent.
Med så meget modvind var det også tid til at rydde lidt op i de tidligere så frit voksende organisationer hos tech-giganterne. Dog ikke på samme niveau som da Elon Musk fik fyret over halvdelen af de ansatte hos Twitter. Men tidligere har der været næsten uendeligt mange ressourcer og tålmodighed til projekter, som ligger uden for den normale forretning.
Den slags er især Google kendt for, men nu bliver en række af dem skaleret ned eller lukket, skriver Vox. Forsøget på at lave lækre bærbare computere til Googles eget Chromebook-styresystem er nu stoppet. Spiltjenesten Stadia lukker til januar. Og Google-stifter Larry Pages personlige hyggeprojekt Kitty Hawk – en slags flyvende bil – blev efter mange års forsøg lukket.
Hos Meta og Mark Zuckerberg er der stadig en fast overbevisning om, at det giver mening at bruge omkring 100 mia. kr. om året på at udvikle et metavers, men forskellige mindre projekter blev lukket. For eksempel Facebooks video-telefon Portal og forsøget på at lave et Facebook-ur.
Amazon har også haft et væld af projekter gennem tiden – og nogle blev en succes som for eksempel e-bogs-læseren Kindle og tjenesten Alexa, man kan tale med. Men nu bliver livremmen spændt lidt ind, og der skal skæres ned på budgettet for Alexa-tjenesten, som nok blev populær, men ikke giver mange indtægter. I den hemmelige afdeling The Grand Challenge Lab blev tre ud af fem projekter lukket ned i oktober, har The Information rapporteret.
Og så er der den efterhånden meget berømte bil fra Apple, som blev sat i gang i 2014 og stadig lader vente på sig. Den seneste udvikling, som Bloomberg opsnappede i december, er at bilen ikke længere skal være selvkørende. Og i stedet for lancering i 2025 bliver det i 2026. Om alt går vel.