Sidste omgang for TDC’s fastnetforretning
Fastnetforretningen i TDC er truet på livet, lyder det fra Sydbank.
Fortsætter TDC med at miste private fastnetkunder med samme hastighed fremover, vil den sidste kunde med en gammeldags stuetelefon ringe af om bare seks år. Det fastslår Sydbank i en ny analyse, der tegner et meget dystert billede af fremtidsudsigterne for TDC’s historiske guldæg.
»Sidste private fastnetkunde vil forlade skuden i 2020, hvis ikke TDC får bremset de seneste års negative udvikling i kundebasen,« siger Morten Imsgard, senioranalytiker i Sydbank.
Samtidig vil vejen frem til 2020 ikke blive noget kønt syn, påpeges det.
Presset eller ej, så er fastnetforretning fortsat en solid indtægtskilde for telegiganten, som senest har brugt 12,5 mia. kr. på at købe det norske kabel-tv-selskab Get.
Men i takt med at fastnetkunderne forsvinder, taber TDC millioner af kroner. Alene sidste år betød kundeafgangen et fald i TDC’s bruttoindtjening i fastnetforretningen på 322 mio. kr., påpeger Mortens Imsgard og forudser, at det tal kan vokse til op mod 400 mio. kr. de kommende år i takt med, at priskrigen på mobilmarkedet og den teknologiske udvikling får flere og flere til at fravælge den kabelbårne telefon.
Derfor er der brug for årlige besparelser i niveauet 5-6 pct., hvis TDC fortsat skal levere de økonomiske resultater, som TDC-chef Carsten Dilling lægger op til, lyder budskabet fra den erfarne Sydbank-analytiker.
»Hvis TDC vil forsøge at forsvare indtjeningen mod faldet i fastnettelefoniindtægter udelukkende ved besparelser, betyder det, at selskabet kan blive tvunget til at accelerere niveauet for afskedigelser de kommende år,« siger Morten Imsgard.
TDC’s medarbejderstab har imidlertid været på noget nær fast slankekur siden 2003, da den tidligere topchef Henning Dyremose fik tilnavnet Fyremose ved at fyre omkring 10 pct. af de danske medarbejdere i ét hug.
Derfor er fortsatte besparelser gennem fyringer og nedskæringer ikke vejen frem, lyder meldingen fra Sydbank.
»Vi ser opkøbet af norske Get som et klart bevis på, at TDC har indset, at selskabet er tvunget til at jagte nye vækstmuligheder, ellers vil indtjeningen langsomt men sikkert blive udhulet,« påpeger Morten Imsgard.
At afskeden med fastnetforretningens løbende milliardindtægter langt fra er smertefri for TDC-toppen og aktionærerne, blev understreget, da TDC i forbindelse med Get-købet meddelte, at man skar 32 pct. i det varslede udbytte for 2014.
I stedet for 3,0 mia. kr. ventes der nu kun at ende 2,0 mia. kr. i aktionærernes lommer.
Spørgsmålet er, hvor mange flere overraskelser der venter aktionærerne, mens Carsten Dilling tæller ned til 2020 og den sidste private fastnetkunde – hvis tingene går, som Sydbank forudser.