Tech

Alle taler om software - men hardware kan blive det næste

I mange år har hardwareudvikling stået i skyggen af det store fokus, der har været på udvikling af software, som apps og lignende.

Artiklens øverste billede
Det er formentlig korrekt, at hardware startup-virksomheder har lettere ved at lege med etablerede virksomheder, virksomhedsledere og universiteter. Mennesker er nemlig dannet således, at vi bedre kan forstå ting vi kan se.

Men nu er tendensen muligvis ved at vende. Men hvad byder fremtiden så på hvis udviklingen fortsætter. Går hardware og software en fremtid i møde, hvor fokus bliver på samarbejde mellem de to?

Hardware-acceleratorprogrammet Danish Tech Challenge blev søsat i august måned i år og kulminerede i et åbent hus arrangement, hvor hardware virksomhederne blev præsenteret af Scion DTU direktør, Steen Donner. Uanset hvad acceleratorprogrammet bringer af hardware-virksomheder, så har ScionDTU og Industriens Fond sat hardware på programmet, og virksomheder og universiteter vil gerne lege med.

Men er hardware startups bedre end software startups til at lege med etablerede virksomheder, virksomhedsledere og universiteter?

Læs også på Trendsonline.dk: ScionDTU’s accelerator-program for hardware startups

Hardware som du “kan tage og føle på”

Svaret er: Ja, måske. Og det kan der være en meget logisk for klaring på. Vi har nemlig generelt lettere ved at forstå ting, vi kan røre ved.

I debatten om hardware vs. software, og om hvad der egentligt er det nye sort, så har Danish Tech Challenge slået et slag for at få hardware tilbage på kortet. Og de gør det med succes. Som Ole Østrup fra Industriens Fond sagde, er hardware noget, som de gerne vil bakke op om, fordi det er teknologi, “som man kan tage og føle på”.

Men hvad er egentlig det der, “je ne sais quoi”, som Ole Østrup taler om?

Hjerneforsker og ekstern Professor ved CBS Jon Wegener forklarer, at hjernen forholder sig meget forskelligt til forskellige produkter, men helt generelt spiller den taktile stimulering, der sker, når man rører ved et fysisk produkt, en rolle.

Fysiske genstande stimulerer os altså bedre til at kunne forholde os til et produkt. Han forklarer også, at der kan være andre grunde til, at hardware kan have en bredere appel end software.

“Der er både noget positivt ved hardware, altså den taktile dimension, og noget negativt ved software. De fleste af os forstår ikke nuller og et-taller. Det er lidt usikkert for os, hvad det er, og vi har nok også en ide om, at det let kan kopieres. De færreste af os forstår, hvad der egentligt ligger bag software,” forklarer Jon Wegener.

Netop den taktile dimension præsenterede Future Electric teamet, der havde placeret deres blanke, sorte motorcykel i midten af DTU Skylab til stor nysgerrighed og underholdning for gæsterne.

Hvad sker der hvis software og hardware integreres

I debatten om hardware vs. software er det værd at overveje, om vi skal være i to forskellige klubber, hvor henholdsvis software og hardware iværksættere kæmper om pladsen som den mest sexede opstartsvirksomhed.

Men hvordan vil fremtiden se ud, hvis de to digitale forgreninger begynder et seriøst samarbejde, hvor integrationen mellem de to optimeres.

Professor Peter Gorm Larsen, leder for Softwareingeniør gruppen på Aarhus Universitet og chef for et nyt forskningsprojekt, som skal bygge bro mellem software og hardware, har et bud:

“Professionelt er jeg sikker på, at trenden vil gå hen imod en meget tættere integration mellem software og hardware helt generelt indenfor alt, hvad der ikke foregår på en standard PC. Når det er sagt, så tror jeg også, at tilgængeligheden af billige elektroniske enheder som en Raspberry Pi på hobbyplan vokser. Men som jeg ser det, er det ikke til det professionelle marked,” forklarer han og fortsætter:

“Det er min klare fornemmelse at firmaerne, som udvikler produkter, der indeholder både mekaniske dele og elektronik, som kontrollerer ét eller andet, bliver nød til at sikre en meget tættere integration mellem de forskellige fagligheder for at kunne følge med i konkurrencen. Dette skyldes kombinationen af, at man skal forkorte tiden fra idé til at have det på markedet, samtidig med at kompleksiteten øges.”

Måske skal vi i stedet fokusere på at samarbejde og indse, at vi kan blive endnu bedre, hvis vi ikke ser os blinde på den ene eller den anden side, men i stedet ser de muligheder, der opstår, når software og hardware udvikler sig parallelt.

Ny motorcykel viser vejen

Future Electrics medstifter Filippos Zariopis forklarede, at deres motorcykel ikke bare er en hurtigere eller bedre udgave, men en helt ny måde at lave motorcykler på. Ved at fokusere på integrationen mellem hardware og software er Future Electric teamet i gang med at skabe en bedre køreoplevelse – og en hurtigere.

“I love the approach in software where we are end-usercentric, a mentality that is still not adopted in hardware,” sagde Filippos Zariopis.

Filippos Zariopis selv er personificeringen af problemstillingen. Han har flyttet sig fra software opstartsvirksomheden Squeezt, en platform for studerende, der deler resuméer af akademisk litteratur, og nu sidder han i Future Electric og arbejder med et puslespil af en produktion med en lang værdikæde – i et hardware-acceleratorprogram.

“…that forced us to find other ways to produce,” fortalte Filippos Zariopis om udfordringerne ved at producere hardware.

Det betyder altså, at de som hardware startup arbejder aktivt med at integrere ikke alene software men også den mentalitet som stammer fra software-udviklernes verden for at skabe den ultimative brugeroplevelse. Det er nyt i hvert fald i Danmark.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.