Tech

Det kræver X-Factor at slå igennem i Silicon Valley

At slå igennem i Silicon Valley har ligheder med det populære tv-show, men det er hårdere, og kravene er højere.

Artiklens øverste billede
SCALEit var på besøg hos Esben Friis-Jensen fra Cobalt.io, men også hos giganter som Cisco og Airbnb.

PALO ALTO - Jon Baer har pænere hår end Thomas Blachman. Men hans rolle er den samme som den skaldede speedsnakker fra X-Factor. Deltagerne på SCALEit kommer op foran ham, men med sikker hånd bliver de pillet ned en efter en. Han er ikke tilfreds. Ved siden af ham sidder Michelle Messina. Hun er lidt venligere, men også kun lidt.

»Venture investorer analyserer med deres hjerne og investerer på fornemmelsen i deres mave,« siger Jon Baer.

Han er typen, der mener, at søvn er overvurderet. Vi er på Innovation Centre Denmark i Palo Alto i det centrale Silicon Valley.

SCALEit er et forløb, der bliver lavet som et samarbejde mellem innovationscentret og Søren Therkelsen fra firmaet Yggdrasil. Formålet er, at danske virksomheder kan lære at begå sig i Silicon Valley.

Deltagerne er i gang med at fremlægge en såkaldt pitch om deres firma, forretningsplan og produkt. Det er en kernekompetence i it-dalen at kunne beskrive sig i løbet af kort tid. Ikke bare for at kunne tiltrække investorer, men også til at skabe netværk og finde samarbejdspartnere. Præsentationen skal derfor både indeholde den nødvendige data, der viser potentialet, men den skal også være klar i sin kommunikation.

Silicon Valley er det sted i verden, hvor der bliver investeret mest kapital i tech-virksomheder. I andet kvartal i 2015 blev der investeret 9,32 mia. dollars – 62 mia. kr. – i området omkring San Francisco. Men det er også der, hvor der er størst konkurrence.

»I skal regne med at bruge mellem 6 og 24 måneder på at rejse kapital. Der er så mange om buddet, så hvorfor skal nogen investere i København? I bliver nødt til at flytte herover og ligne noget, som investorerne kender,« siger Michelle Messina.

Deltagerne bliver i et par timer heglet igennem af de to eksperter i kunsten at begå sig i Silicon Valley. Det er anden gang på to dage, at de syv firmaer har fremlagt en pitch, og ingen har høstet roser for præsentationen af deres virksomhed og forretningsplan. Hvis de troede, at frokostpausen ville give dem fred, så tog de fejl.

»Der er forfærdeligt stille her,« siger Michelle Messina.

»Problemet er, at de tror, at de spiser frokost,« svarer Jon Baer på tværs af frokostlokalet.

Dette er Silicon Valley, og når man spiser, så netværker man. Tavshed er et tegn på manglende integration.

Deltagerne på SCALEit står rundt om i køkkenet med små tallerkner og ser lettere skyldige ud. Et øjeblik senere har et par tygget af munden, og snakken begynder at flyde.

Flere drømmer sig sikkert tilbage til gårsdagens besøg på Byington Vineyard and Winery. Det var en blødere start, men vingården var ikke en turistoplevelse. Benny Madsen, der ejer den, sad i shorts og en løsthængende, blomstret skjorte og hørte deres pitch. Men det var ikke bare en øvelse. Han er venture investor og har med sin danske baggrund et særligt øje for virksomheder i Danmark.

På et år læser jeg 2.600 forretningsplaner. Jeg har møder omkring 100 virksomheder og investerer i én.

Shomit Goose, partner i venturefirma

Onsdag byder på et besøg hos Onset Ventures, der ligger på Sand Hill Road. De største ventureinvestorer bor på denne ene vej. Det er her, de dyreste boligpriser findes i USA, og ventureinvestorerne har deres egen lille ghetto. Området er visse steder lige så velplejet som David Beckhams hårpragt.

Så onsdag morgen er t-shirten skiftet ud med en forretningsmæssig korrekt jakke. Shomit Goose er partner i dette mellemstore venturefirma. Han er dansk gift. Innovationscentret har et stort netværk, som blandt andet giver møder med disse potentielle investorer. Det er reelle chancer. Shomit Goose kan ændre deres fremtid. Siger han ja, så kan det betyde en investering på millioner af dollars.

»Din vurdering af markedets størrelse er forkert,« lyder det fra Shomit Goose til en deltager.

Det er faktisk en sætning, som går igen til næsten alle syv deltagere. En venture investor har brug for den information for at kunne vurdere om produktet er interessant. For ham er overskud ikke nok. Han skal kunne vurdere, om firmaet kan tages til en givtig exit, hvor investeringen mangedobles gennem for eksempel et salg af virksomheden. Her er et område, alle deltagerne må hjem og arbejde på. For de konkurrerer ikke mod hinanden, men mod de tusinder af andre ambitiøse startup-virksomheder, der flokkes rundt omkring i området.

»På et år læser jeg 2.600 forretningsplaner. Jeg har møder omkring 100 virksomheder og investerer i én,« fortæller Shomit Goose.

Optimismen har trænge kår på Sand Hill Road. Selvom præsentationerne er blevet betydeligt bedre, og Shomit Goose virker som en venlig mand, der kommer med konstruktiv kritik, så er det tydeligt, at Michelle Messinas vurdering var korrekt. Det er meget få, der får en investering de første dage i Silicon Valley. Mirakelhistorierne om vanvittige investeringer på løse idéer er netop mirakler. At rejse kapital er en benhård disciplin, der kræver målrettet arbejde gennem lang tid.

Artiklen fortsætter under grafikken...

En fredagsøl, men også chancen for at netværke, hos det danske firma Younoodle i det centrale San Francisco afsluttede den første uge på Scaleit.

SCALEit-forløbet er meget tætpakket. Der er syv og en halv times program denne tirsdag, men aftenen er også sat af til aktiviteter. Tre en halv times netværksarbejde ligger forude – frivilligt. Kun onsdag aften er fri i forløbet, men det er efter ti og en halv times aktiviteter rundt om i Silicon Valley. Og så er der jo altid lidt lektier.

Den pitch skal jo sidde der, hvis de vil imponere potentielle investorer eller samarbejdspartnere. Der er næsten 20 oplæg på de fem dage. Det inkluderer besøg hos AirBnB og Cisco. Men også gennemgang af de juridiske aspekter, og hvordan man får kunder i området på et begrænset budget.

Alle deltagerne er vant til at have lange arbejdsdage. Men da de fem dage med SCALEit endelig er forbi, så er det tydeligt, at det har været et forløb, der både giver deltagerne nødvendig information om Silicon Valley, men også i perioder giver dem en god stress-test. Derfor er de store smile også fremme, da deltagerne går ned i kælderen til det danske firma Younoodle.

Den lille tech-virksomhed er centrum for en fast månedlig fredagsbar i det centrale San Francisco. Men deltagerne har lært det. De snakker straks med dem, de ikke kender. Der skal drikkes lidt øl, men der skal også netværkes. Mandag venter den første af tre dage på TechCrunch Disrupt – en af verdens største konferencer for start-up virksomheder.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.