Tech

Internetudbydere anklager TDC: Spænder ben for billigere internet til danskerne

Baggrund: TDC kan snart sælge rene internetforbindelser på det lynhurtige kabel-tv-netværk. Men konkurrenterne, som ifølge reglerne har lov til at få adgang til TDC’s net, klager over en prisstruktur, som vil gøre det umuligt at konkurrere. Det kan betyde, at danskerne misser muligheden for at få en billigere internetforbindelse.

Artiklens øverste billede
Yoel Caspersen, direktør for den lille internetudbyder Kviknet, vil meget gerne købe sig ind på TDC's kabel-tv-net. Men med de priser, TDC har sat, bliver det dyrt, indtil en stor kundemasse er bygget op.

En stribe internetudbydere anklager nu telekæmpen TDC for at forhindre dem i at levere billige internetforbindelser til danskerne via det lynhurtige kabel-tv-net, som kontrolleres af TDC gennem Yousee. De advarer om, at TDC dermed forhindrer den fri konkurrence på en vigtig del af det danske internetmarked med adgang til 900.000 husstande.

»Det virker, som om TDC’s bud på en prismodel er omhyggeligt designet til at holde fremmede udbydere ude af konkurrencen på kabel-tv-nettet. Det er svært ikke at være utilfreds over hele forløbet,« siger Yoel Caspersen, direktør for det lille selskab Kviknet.

De mener, at det er i strid med reglerne om, at alle teleselskaber har krav på ligelig adgang til TDC’s infrastruktur, fordi TDC har en så dominerende position på bredbåndsmarkedet.

Problemet med udspillet fra TDC er, at hvor konkurrenterne i dag kan købe adgang til TDC’s fibernetværk eller telefonnettets kobberkabler og betale TDC pr. kunde, har TDC meddelt, at adgang til kabel-tv-nettet kræver betaling for den maksimalt nødvendige kapacitet pr. central i netværket, som nye kunder giver anledning til.

Det har fået resten af branchen på barrikaderne, og siden efteråret har der derfor været forhandlinger i gang med TDC.

Vi kan bekræfte, at den nuværende model og priserne hos TDC ikke er attraktive vilkår at drive en forretning på.

Skriftligt svar fra Telia

»Vi kan bekræfte, at den nuværende model og priserne hos TDC ikke er attraktive vilkår at drive en forretning på. Vi er fortsat i dialog med TDC og afventer lige nu en tilbagemelding med forslag til ændrede vilkår og priser,« skriver Telia i et skriftligt svar.

Telia er det eneste store teleselskab, som har ønsket at kommentere sagen, mens andre ikke vil kommenterer sagen, så længe der stadig er forhandlinger. 

Det gælder dog ikke Gigabit, som primært sælger bredbånd via TDC’s fibernet, og som også i den sammenhæng løb ind i lignende forhindringer hos TDC.

Vi er af den klare opfattelse, at det her er sabotage fra TDC’s side.

Baldur Nordahl, Gigabit

»Vi er af den klare opfattelse, at det her er sabotage fra TDC’s side. Vi burde kunne købe os ind på samme vilkår, som vi gør, når vi lejer os ind på kobbernettet. Der betaler vi for den trafik, der har været, ikke for fuld kapacitet,« siger Baldur Nordahl, partner i Gigabit.

I stedet for at betale for, hvad en gennemsnitskunde bruger af internetkapacitet på kabel-tv-netværket, ønsker TDC betaling for den maksimale kapacitet, der kan blive brug for på hver ’central’ i netværket, i fagsproget en CMTS. Dem er der 87 af i landet med alt fra nogle tusinde til mange titusinde kunder på hver.

Baldur Nordahl, partner i Gigabit, ventede et år på at TDC gav adgang til fiberkablerne. Nu mener han, at prismodellen på kabel-tv på samme måde er en af de måder, TDC kan forhindre konkurrenter i at komme ind på markedet.

Kommer man som ny internetudbyder og får kapret tre nye kunder i det område, som en central dækker, skal selskabet altså købe mindst den kapacitet, som kunderne er blevet lovet, for eksempel 100 megabit pr. sekund. Har man i stedet 500 kunder på samme central, falder den nødvendige kapacitet til hver kunde drastisk, fordi forbindelserne ikke bliver brugt samtidigt og kun meget sjældent med fuld kapacitet. Så kan man typisk nøjes med en til to megabit/s pr. kunde.

For at have adgang til at sælge 100 megabit-forbindelser via TDC’s kabel-tv i hele landet, koster det således omkring en kvart million kroner om måneden for en leverandør, før der er en eneste kunde i hus.

TDC forklarer i et skriftligt svar, at det er tekniske forskelle mellem kabel-tv-internet og de andre slags netværk, som er baggrunden for den kritiserede prisstruktur. Kabel-tv-nettet blev bygget til at sende tv-signaler ud, og derfor har man ikke en linje pr. kunde, som man ellers normalt har.

»Engros-priser på bredbåndsmarkedet skal afspejle omkostningerne ved at drive netværket. Da coax-nettet (kabel-tv, red.) er bygget markant anderledes op end fiber og kobber, vil det naturligvis også afspejle sig i engrospriserne,« skriver kommunikationsrådgiver Rasmus Avnskjold fra TDC.

Ifølge telerådgiver Torben Rune, direktør for Netplan, vil TDC’s fremgangsmåde kunne holde konkurrenterne ude af kabel-tv-nettet, hvilket naturligvis skader konkurrencen.

»De alternative leverandører vil nok i vidt omfang opgive, når de initiale omkostninger bliver så høje. Så forbliver internet via kabel-tv en monopol-leverance, og priserne falder ikke så meget, som de kunne have gjort,« siger han.

Trods utilfredshed med prisstrukturen har det nye selskab Hiper med tidligere Fullrate-direktør Stig Myken i spidsen valgt at gå ind på kabel-tv, fordi det er så afgørende på det danske marked for bredbånd.

»Vi har siden liberaliseringen af telemarkedet for 18 år siden diskuteret de her prismodeller og er endt med en betaling pr. linje på fiber og kobber. Og så er vi alligevel endt med en løsning på kabel-tv-nettet, hvor vi som udbyder skal tage en meget stor kommerciel risiko,« siger Hiper-direktøren. 

Erhvervsstyrelsen, som står for reguleringen af konkurrenternes adgang til TDC’s netværk, har i denne sag valgt at se tiden an og regner med, at TDC og de øvrige selskaber selv finder frem til en løsning.

Den tilgang er TDC-konkurrenterne noget fortørnede over, for selvom der er gang i forhandlinger med TDC, og der bliver skruet en smule her og der, er der ikke tegn på gennembrud inden 1. april, hvor TDC og Yousee selv lancerer det nye produkt.

»Erhvervsstyrelsen anbefalede, at vi gik i dialog, for hvis branchen selv kunne blive enig, var der ikke behov for regulering. Men der har været nul mulighed for forhandling med TDC for os,« siger Stig Myken.

Andre taler mere kritisk om en forhalingsstrategi fra TDC’s side.

»Forhaling er et af TDC’s kendemærker. Men hvorfor skal de også gøre det bedre, når de ikke har noget incitament til det?« spørger Yoel Caspersen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.