Tech
0

Danmark er ramt af global hackervirus

Sikkerhedsfirmaet CSIS Security har lige nu registreret 300 hackerangreb i Danmark.

Foto: Screenshot af WannaCry-ransomeware angreb / Kaspersky Lab

En aggressiv computervirus ramte i fredags flere end 75.000 computere i over 99 lande.

Virussen var et såkaldt ransomware angreb, der går ind og låser filerne på computeren. Virussen blev spredt gennem mails, der indeholder links, som låser filerne, hvis man klikker på dem.

Angrebet spredte sig hastigt til mere end 200.000 computere i omkring 120 lande.

Virussen er døbt WannaCry, og de it-kriminelle bag angrebet kræver et sted mellem 300 (svarende til ca. 2.000 kr.) og 600 dollars for at låse filerne op.

Mens sikkerhedsfolk har forsøgt at advare og trække i nødbremsen i hele verden, ser det ud til, at det måske alligevel ikke er lykkedes så godt i Danmark.

Peter Kruse, der er it-sikkerhedsekspert i CSIS Security, skriver på Twitter, at der er registreret op mod 300 infektioner i Danmark indtil videre.

Årsagen til, at Danmark ikke skulle være blevet ramt samtidig med resten af verden, var, at mange ansatte var gået på tidlig weekend i forbindelse med store bededag.

På kortet kan man se, at CSIS Security har registreret angreb i hele Danmark, mens hovedstadsområdet er hårdest ramt.

I fredags kunne Randers Kommune meddele, at to informationstavler ved indfaldsvejene til Randers var blevet ramt af den ondsindede virus. På skærmene stod der pludseligt en besked med et krav om løsesum i stedet for de normale reklamer.

»Hovedparten af angrebene er hos private brugere, men vi begynder også at se nogle virksomheder, der bliver ramt af den her orm,« siger Peter Kruse til TV2.

WannaCry-infektionen rammer globalt
  • Ifølge Bogdan Botezatu, der er seniorsikkerhedsanalytiker i antivirus-virksomheden Bitdefender, er omkring 120 lande og 170.000 computere blevet ramt af angrebet siden begyndelsen fredag.
  • Det danske Center for Cybersikkerhed (CFCS), der hører under Forsvarets Efterretningstjeneste, udsendte lørdag en trusselsvurdering, hvor det fremgår, at truslen fra hackere er "meget høj".
  • I udlandet er hackere blandt andet lykkedes med angreb mod en række hospitaler i England.
  • Den franske bilfabrik Renault har lukket en række fabrikker for at forhindre virussen i at skade fabrikkens it-systemer.
  • Ruslands indenrigsministerium er hårdt ramt og ligeledes teleselskabet Megafon.
  • Andre lande, der har meldt ud, at de er ramt: Spanien, Tyrkiet, Japan, Sverige, Vietnam, Filippinerne, Ukraine, Taiwan, Portugal, Kina, Italien, Indien, Indonesien, Kasakhstan.
Danmark er dog ikke lige så hårdt ramt som mange andre lande. Det britiske sundhedssystem NHS blev væltet omkuld af WannaCry-angrebet. Flere hospitaler opfordrede patienter til ikke at dukke op mod sygehusene, med mindre det var meget akut.

Lægerne har nemlig ikke kunne få adgang til patientjournaler, og de har været nødt til at flytte patienter og aflyse operationer.

De sidste til at melde ud om et angreb er Kina, hvor flere hundrede tusinde computere er lagt ned, og 29.372 institutioner er blevet ramt ifølge The Guardian. Virussen spredte sig hurtigt til mere end 4.000 kinesiske universiteter og forskningsinstitutioner.

På kortet kan man se, hvordan det så ud de første timer af WannaCry-angrebet.

BRANCHENYT
Læs også