Jura
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Fra skuespiller til travl forsvarsadvokat

Nima Nabipour har været forsvarsadvokat i nogle af de største kriminalsager i Danmark, og i disse dage gælder det forsvaret af den bedrageritiltalte Britta Nielsen i Københavns Byret. Men karrieren blev indledt et helt andet sted: på skuespillerskolen.

Advokat Nima Nabipour er i Københavns Byret forsvarer for Britta Nielsen, der har erkendt at have bedraget Socialstyrelsen for 111 mio. kr.  
Foto: Jens Dresling

Når advokat Nima Nabipour står i sit sorte jakkesæt og hvide skjorte foran byretten i København og svarer på spørgsmål om Britta Nielsen-sagen, er han vant til rampelyset. For udover at være en travl forsvarsadvokat har han en fortid som skuespiller i en række danske film og tv-serier.

Den 38-årige Nima Nabipour er født i Iran, men flygtede til Danmark som treårig med sine forældre, der slog sig ned i Sønderborg, hvor han voksede op. Nima Nabipour er student fra det tyske gymnasium i Aabenraa og uddannede sig efterfølgende til jurist i både Berlin og Danmark. Som nyuddannet jurist arbejdede han i en periode i Justitsministeriet og i Købehavns Kommune.

Nima Nabipour har været forsvarsadvokat i flere opsigtsvækkende kriminalsager i de senere år. Eksempelvis i en periode som forsvarer for den såkaldte ”Kundby-pige”, der i 2017 blev idømt otte års fængsel for forsøg på terror.

I Danmarks største kokainsag repræsenterede han en af de syv mænd, der blev tiltalt for at forsøge at smugle 310 kg kokain ud af landet, men som alle blev frifundet. Også i den såkaldte Pusherstreetsag, hvor 13 mænd blev tiltalt for et omfattende hashsalg, fungerede Nima Nabipour som forsvarer. Og nu gælder forsvaret af Britta Nielsen, der har erkendt omfattende millionsvindel., mens hun hun var ansat i Socialstyrelsen.

Svindelsagen
  • Anna Britta Troelsgaard Nielsen var afdelingsleder i Socialstyrelsen frem til 26. september 2018, hvor hun blev mistænkt for underslæb.
  • Britta Nielsen er i Københavns Byret tiltalt for bedrageri af 117 mio. kr. , som hun ifølge anklageskiftet skulle have overført til egne konti. Hun erkender bedrageri for 111 mio. kr.
  • Hun blev varetægtsfængslet in absentia og internationalt efterlyst september 2018.

  • Mandag den 5. november 2018 blev hun anholdt i en lejlighed i Sydafrika.


Inden jurastudiet på Københavns Universitet uddannede Nima Nabipour sig til skuespiller på Det Danske Filmskuespillerakademi og The William Esper Studio i New York. Det førte til roller i adskillige danske film og tv-serier, herunder ”Anna Pihl”, ”Norskov”, ”Sommer” og ”Fighter”.

»Jeg lavede meget skuespil, da jeg var studerende. Og gør det stadig, når der er mulighed for det. Men nu er jeg advokat og prioriterer det højt,« har Nima Nabipour tidligere fortalt til Djøfbladet. Han har også givet udtryk for, at jobbene som skuespiller har været en stor hjælp i karrieren som advokat, fordi den proces, man skal igennem, når man indstuderer en rolle, er meget lig processen op til en retssag.

Som skuespiller studerer man manus til en rolle så grundigt, at man virker fri på scenen eller foran kameraet. På samme måde starter en retssag med en masse bilag, som man sætter sig så grundigt ind i, at forelæggelsen, afhøringen og proceduren virker fri, nem og forståelig, har han forklaret.

Og spørger man Nima Nabipours kollega, advokat Tenna Dabelsteen, er indstuderingen netop et af hans varemærker.

»Det, der kendertegner Nima som advokat er, at han er meget ambitiøs og velforberedt i alle sager - små som store,« forklarer hun.

Hvad adskiller ham fra andre forsvarsadvokater?

»Han møder alle sine klienter i øjenhøjde og han behandler alle sager som lige vigtige,« siger Tenna Dabelsteen og tilføjer, at Nima Nabipour som privatperson også er både meget hjælpsom og omsorgsfuld.

Kvaliteter, som Nima Nabipour selv delvist tilskriver sin skuespillerkarriere

»Som advokat kan jeg da også godt bruge den empati og indsigt i mennesker, jeg har tilegnet mig som skuespiller. Det er vigtigt at se ind bagved og forstå personen,« har han tidligere fortalt til DR.

Blå Bog

2000: Studentereksamen fra Deutsches Gymnasium für Nordschleswig.

2006: Læste en master i jura ved Humboldt-Universität zu Berlin.

2007: Uddannet ved Det Danske Filmskuespillerakademi.

2010: Uddannet ved The William Esper Studio i New York.

2010: Cand.jur. fra Københavns Universitet.

2010-2012: Anklagerfuldmægtig og konsulent ved hhv. Justitsministeriet og Københavns Kommune.

2013-2018: Advokatfuldmægtig hos Advokaterne Strandvejen og underviser i strafferet på Københavns Universitet.

2018-: Advokat i eget advokatfirma NIMA-N med yderligere tre ansatte.Nima Nabipour,

Advokat,

Valby

BRANCHENYT
Læs også