Weekend

Sådan kan Merkur og Venus vise vej i jagten på liv på andre planeter

Jordens nærmeste naboer er blevet til ubeboelige bageovne. Ved at nå til en forståelse af, hvordan de har forandret sig, kan menneskeheden lære, hvilke eksoplaneter af klippemateriale der måske opfylder kravene til liv.

Førhen handlede udforskning af solsystemet mest om Venus, men i de senere år er Mars blevet mere eftertragtet. Se, hvor meget de fire klippeplaneter er blevet udforsket gennem de seneste 60 år i grafikken længere nede i teksten. Grafik: Lotte Overgaard

I nærheden af Solen befinder sig et par glohede planeter: Merkur, som er en sort og gold ørken, og Venus, som er en ulideligt varm klode med syreregn.

Men skinnet bedrager; indvendigt er de bemærkelsesværdigt velkendte. Sammen med Jorden og Mars udgør de solsystemets eneste klippeplaneter og står i grel modsætning til gasplaneterne længere ude i solsystemet. Den slags planeter regnes for potentielt beboelige for nu at anvende et udtryk fra dem, der leder efter liv i rummet, og fandt man en Merkur eller en Venus i et solsystem langt fra vores eget, kunne de endda kaldes for jordlignende. ..

BRANCHENYT
Læs også