Weekend

Danmark ville kolonisere krydderiøen, men blev overhalet indenom

Havnebyen Trincomalee kunne være blevet en dansk handelskoloni i 1600-tallet. Få historien her, og oplev nogle af de bygningsværker, der afslører byens sammensatte fortid.

Der er rift om turisterne ved Nilaveli Strand, hvor man kan komme ud at sejle. Foto: Tore E.H. Holst

Trincomalee har været den måske vigtigste havn på den srilankanske østkyst i årtusinder, og den var tidligere et vigtigt centrum i den indbringende krydderihandel. I kolonitiden blev havnen omdøbt til Trincomalee eller bare Trinco, og i 1620 landede det danske skib ”Elefanten” netop her. Det var udsendt af Christian IV af Danmark, som tre år forinden havde fået besøg af den veltalende hollænder Marselis de Boschouwer, der angiveligt repræsenterede den enevældige ”kejser af Ceylon” med beføjelser til at forhandle på hans vegne. En traktat blev udfærdiget, der specificerede, at de danske skibe ville få 90.000 rigsdaler for en sending med varer og soldater. Men da skibene nåede frem, viste det sig, at Boschouwer havde taget munden lige vel fuld.

”Kejseren” var i realiteten kongen af Kandy, hvis enevælde blev truet af rivaler internt på øen. Han havde ikke de lovede penge, og han mente ikke, at Boschouwer havde mandat til at indgå traktaten. Han havde desuden mindre brug for danske soldater, end da Boschouwer blev sendt afsted, fordi han netop havde sluttet midlertidig fred med portugiserne, der var landet 100 år tidligere på vestkysten af det daværende Ceylon. Det ville have været en penibel situation for Boschouwer, hvis ikke denne var omkommet, længe før ”Elefanten” stævnede ind i Trincomalees dybe naturhavn. ..

BRANCHENYT
Læs også