Weekend

”Der er intet foruroligende for Danmark” er et nytolkende standardværk om den 9. april 1940

Som efterforskerne i Olof Palme-sagens sidste runde vælger historikeren Steen Andersen at nulstille efterforskningen og begynde forfra med alle tilgængelige dokumenter og kilder om den 9. april 1940.

Statsminister Thorvald Stauning (th.) og udenrigsminister P. Munch fotograferet på Rigsdagen den 9. april om aftenen. Alvoren står malet i deres ansigter. Mindre end 24 timer tidligere havde de erklæret, at »der er intet foruroligende for Danmark«. Næste dag fik Munchs frustrationer frit løb, da han råbte: »Dette hele er Englands skyld«. Foto fra bogen ”Der er intet foruroligende for Danmark” af Steen Andersen. Som marineminister i 1940 fik Winston Churchill fik stigende opbakning til en linje, der ikke respekterede de neutrale landes suverænitet, og han havde fået godkendt en plan om lade en stor flådestyrke trænge ind i Østersøen og inddrage de skandinaviske lande i krigen. Foto fra bogen ”Der er intet foruroligende for Danmark” af Steen Andersen.

Bogtitlen ”Der er intet foruroligende for Danmark” var tæt på at blive den moderne danmarkshistories største blamage, for sætningen ville statsminister Thorvald Stauning (S) og udenrigsminister P. Munch (R) have skrevet ind i erklæringen efter partiformandsmødet kl. 21.30 den 8. april 1940. Her var risikoen for, at Danmark blev trukket ind i krigen, til behandling foranlediget af advarsler fra gesandtskabet i Berlin om tyske flåde- og troppeaktiviteter. Den konservative Henning Hasle reddede regering og folketing for eftertidens foragt, for som han udtrykte det: »Bestemt imod! For tænk, om Jyllands var besat i morgen«.

Besættelsen begyndte som bekendt næste morgen kl. 04.15...

BRANCHENYT
Læs også