Arbejdsgiverforeningen KA

Det skal ikke være kompliceret at drive virksomhed

Arbejdsgiverforeningen KA tilbyder medlemmerne juridisk hjælp og rådgivning. I Lemvig er direktør Karen Hastrup glad for, at der er hurtig hjælp at hente, for hun vil hellere bruge sin tid på at lede virksomheden end på paragraffer og regler.

Artiklens øverste billede
Inge Stisen, advokat i KA's juridiske afdeling. Foto: Jesper Voldgaard
Denne artikel er sponsoreret af

Optjener en medarbejder feriepenge under barsel? Hvordan ansætter man en udenlandsk medarbejder? Hvor langt er et fyringsvarsel?

Som chef i en mindre eller mellemstor virksomhed har man ofte ikke en HR- eller juridisk afdeling, hvor man kan hente kyndig juridisk bistand, og derfor må man søge hjælp et andet sted. Det gør Karen Hastrup, der er direktør for Højgaards i Lemvig, som producerer pumper til industrien, biogas og landbruget.

”Hos KA får jeg den hjælp, som jeg har brug for. Vi har nogle andre problemstillinger, end de har i en kæmpestor virksomhed med egen HR-afdeling,” siger Karen Hastrup.

Højgaards blev grundlagt i 1966, og næsten lige så længe har virksomheden været medlem af Arbejdsgiverforeningen KA.

”Incitamentet til at være medlem af KA er, at hverdagen fungerer. Jeg gør ikke noget, før jeg har sikret mig, at det er korrekt, og er juristerne bare en brøkdel i tvivl, tjekker de op på det, og ofte får jeg svar samme dag,” siger hun.

Karen Hastrup, direktør for Højgaards i Lemvig

Mange faldgruber

Når Karen Hastrup ringer til KA’s juridiske afdeling får hun advokat Inge Stisen eller en af hendes kolleger i røret.

”Vi er her for at hjælpe medlemmerne. Det skal ikke være for kompliceret at drive virksomhed, for der er i forvejen mange regler, og der kommer flere og flere – også på det ansættelsesretslige område,” siger Inge Stisen.

KA tilbyder medlemsvirksomhederne hjælp til alle de ansættelsesretslige problemstillinger, som man kan komme ud for som arbejdsgiver. Det kan være ansættelseskontrakter, medarbejderhåndbøger, vilkår, der skal ændres eller opsigelser.

”Der er mange faldgruber, og det kan blive rigtig dyrt for virksomheden, hvis reglerne ikke er overholdt. Vores medlemmer er dygtige til det, de laver, men kan få behov for sparring på de ansættelsesretslige problemstillinger, som de heldigvis ikke kommer ud for hele tiden og derfor ikke har så stor erfaring i at løse,” siger Inge Stisen.

Forkerte formuleringer kan koste dyrt

Karen Hastrup fra Højgaards i Lemvig er i kontakt med KA’s juridiske afdeling cirka en gang hvert halve år. Det sker, hvis hun skal have nye personalegrupper, ansætte medarbejdere i flexjob eller har spørgsmål om en afskedigelse.

Hvis jeg har nogle spørgsmål om en ansættelseskontrakt eller opsigelse, får jeg et svar tilbage med et konkret forslag til en formulering, som jeg kan bruge,

fortæller Karen Hastrup.

Inge Stisen og hendes kolleger kan levere færdige juridiske tekster, som virksomheden kan bruge, eller giver sparring på virksomhedens egne tekster. De kan også bistå medlemsvirksomhederne, hvis der opstår en tvist med en fagforening om for eksempel udbetalt forkert løn eller givet forkert varsel. Opsigelsen af en medarbejder eller en forkert formulering i en kontrakt kan også blive en dyr affære, hvis man ikke har styr på reglerne.

”Hvis man bare forsøger at google sig frem til en løsning, kan man komme galt afsted, fordi man eksempelvis har fået ansat en medarbejder på forkerte vilkår, og fagforeningerne er hurtige til at kræve godtgørelse, hvis en kontrakt er mangelfuld,” fortæller advokaten.

KA har en række samarbejdspartnere, som de kan henvise medlemmerne til, hvis de har spørgsmål om andre emner som håndteringen af persondata eller juridisk rådgivning uden for det ansættelsesretslige område. Juristerne i KA kan også bistå medlemmerne, hvis en sag om et ansættelsesforhold ender i retten.

”Det er en del af kontingentet, men vi foretager en vurdering af sagen, før vi tager den til en retsinstans. Er der ikke udsigt til at få medhold i sagen, hjælper vi vores medlemmer med at forhandle en forligsmæssig løsning,” siger Inge Stisen.

Ingen synes’ninger i Lemvig

KA har sin egen kollektive overenskomst, som medlemsvirksomhederne er forpligtede til at følge.

”Der er en masse dagligdags spørgsmål, som ikke giver anledninger til problemer, fordi der er taget højde for dem i overenskomsten,” siger Inge Stisen.

I Lemvig er Karen Hastrup glad for KA’s overenskomst.

”Der er taget højde for en masse ting, så det ikke er synes’ninger, for vi synes alle sammen noget forskelligt. Overenskomsten har en synes’ning, som vi kan rette os efter, og har jeg nogle spørgsmål til overenskomsten, tager jeg fat i en jurist fra KA,” siger Karen Hastrup.

Udover overenskomsten har Højgaards også en medarbejderhåndbog, som Karen Hastrup tog initiativ til, da hun blev udnævnt til direktør for 10 år siden.

”KA gav mig god sparring på medarbejderbogen. Hvis mine medarbejdere i dag spørger om noget, som jeg ikke har en procedure for, får jeg det indskrevet i medarbejderhåndbogen,” fortæller hun.

Tværfaglig arbejdsplads

KA har cirka 1.400 medlemsvirksomheder og er en tværfaglig arbejdsgiverforening, der organiserer små og mellemstore virksomheder med hovedvægten på landbrug, transport, service og industri.

Inge Stisen er advokat i KA’s juridiske afdeling og hjælper medlemsvirksomhederne med ansættelsesretslige problemstillinger. Foto: Jesper Voldgaard

Vi har en stor viden inden for ansættelses- og arbejdsret, mens vores medlemmer har en stor viden indenfor deres felt, og det giver et godt sammenspil mellem vores kompetencer,

siger Inge Stisen.

Karen Hastrup har 24 medarbejdere fordelt på forskellige faggrupper.

”Vi er selv en tværfaglig arbejdsplads, så for os er det en fordel, at vores arbejdsgiverforening ikke kun repræsenterer én faggruppe. Det ville være skævt, hvis arbejdsgiverforeningen kun dækkede ét af fagområderne,” siger Karen Hastrup.

Hun modtager ofte informationsmails fra KA om forhold, hun som leder skal være opmærksom på.

”Det er ting, der passer ind i min virkelighed, som f.eks. detaljer i en ny overenskomst,” siger hun.

Karen Hastrup har netop meldt sig til et onlinemøde om den nye overenskomst. KA afholder også informationsmøder og kurser for medlemmerne.

”Så kan de blive lidt mere fortrolige med juraen. Vi vil gerne gøre det så nemt som muligt for vores medlemmer at drive virksomhed,” understreger Inge Stisen.

Forsiden lige nu

Andre læser

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.