Tysk Turist Information

Brug fødderne og oplev mere

I Tyskland venter enestående naturoplevelser, for landet har en utrolig varieret natur, der spænder fra bjerge og floder til hav og skove. Det er nemt at komme ud i naturen, for tyskerne holder selv af at være aktive i naturen, og nye steder opleves mere intenst til fods, til vands eller på cykel.

Artiklens øverste billede
Tourist Information Willingen. Foto: Nathan Hughes
Denne artikel er sponsoreret af

Store skove, brusende floder og rigt dyreliv.

Den tyske natur er lige så mangfoldig, som landet er stort, og den er let tilgængelig.

”Tyskland har måske ry for at være gennemindustrialiseret, men sandheden er, at halvdelen af landet er dækket af skov, og at man passer godt på naturen i national- og naturparker. Der er oftest god offentlig transport, stierne er godt afmærkede, og man kan være så godt som sikker på at kunne få stillet sulten og tørsten et sted undervejs,” siger Jytte Flamsholt Christensen.

Hun har rejst meget i Tyskland og er forfatter til flere bøger om Tyskland i serien ’Turen går til’.

Mulighederne for at vandre, cykle eller sejle i naturen er uendelige i Tyskland.

Schmallenberg skoven. Foto: Klaus-Peter Kappest

”Der er altid en vandrerute eller en cykelrute og noget vand at sejle på inden for rækkevidde, for tyskerne er selv meget glade for at komme ud i det fri i al slags vejr. Det betyder, at det er let at være aktiv i naturen,”

Jytte Flamsholt Christensen

Man skal ikke langt væk fra den danske grænse, før man rammer nationalparkerne i Schleswig-Holstein. Her venter mere end 400 små og store søer samt et vidt forgrenet net af floder som Ejderen, Trenen og Sorge, der tilsammen udgør delstatens største sammenhængende flodlandskab. Flodlandskabet kommer rigtig til sin ret fra vandsiden som for eksempelvis den 55 kilometer Schwentine Wasserwanderweg. På turen er der mulighed for at se storke, lappedykkere og måske en slørugle.

Søerne indbyder også til alle former for vandsport som vandcykling, padling og sejlads med kano eller kajak, og har man ikke selv udstyret eller får spontant lyst til en kanotur, findes der udlejningscentre ved de fleste større søer.

Skøn natur på den anden side

Fra den danske grænse er der heller ikke langt til to af Tysklands andre kendte naturområder, nemlig bjergene i Harzen og Lüneburger Heide.

Lüneburger Heide er med sine 23.440 hektar den største naturpark i Tyskland og det største sammenhængende hedelandskab i den mellemste del af Europa. Landskabet er formet af istiden og er i dag fredet. Hele året byder Lüneburger Heide med sine moser, marker og enge på flotte naturoplevelser, som topper i august-september, når lyngen blomstrer. Området er stort set bilfrit, og ruter for cyklister og vandrere er velafmærkede.

Harzen er blandt andet kendt for Bloksbjerg og den historiske by Goslar, der frem til 1253 var residensby for de tyske kejsere og konger.

Goslars historie er uløseligt knyttet det 635 meter høje bjerg, Rammelsberg, hvor der i mere end 1.000 år uafbrudt blev udvundet malm. Minedriften stoppede først i 1988, men historien lever videre, da minen er blevet omdannet til museum, Erzerbergwerk Rammelsberg, som i 1992 blev optaget på UNESCO’s liste over verdenskulturarv.

Den franske have i Celle. Foto: Francesco Carovillano

Dansk historie i Celle

Et oplagt udgangspunkt for en tur til Lüneburger Heide er Celle, der ligger i den sydlige del af heden. Celle var i mange århundreder en af de vigtigste residensbyer i Niedersachsen. I den hyggelige by med 500 fredede bindingsværkshuse endte den danske dronning, Caroline Mathilde sine dage på Celle Slot efter, hun var blevet landsforvist fra Danmark på grund af en affære med kongens livlæge, Johan Friedrich Struense. Hun døde af en febersygdom i en alder af blot 24 år og ligger begravet i i fyrstegraven i Stadkirche St. Marien i Celle ved siden af sin oldemor, Sophie Dorothea af Braunschweig-Lüneburg.

Celle Slot er bygget i barok-renæssancestil og er i dag museum. Ved siden af slottet ligger en skøn park, som også er et besøg værd. Endelig er Celle den første by i Tyskland, der blev certificeret som bæredygtig rejsedestination.

Tæt på Celle kan forelskede par og andre naturelskere gå den syv kilometer lange vandretur ’Liebesbankweg’ – kærlighedsbænksstien. På turen er der 25 forskellige bænke, der alle indbyder til pauser, hvor man kan nyde udsigten og hinanden.

Celle Slot. Foto: Celle Tourismus und Marketing GmbH

Bjerge og bison

Vil man opleve den vilde natur, er bjergområdet Sauerland, der ligger i østlige del af delstaten Nordrhein-Westfalen, en oplagt destination. Bjergområdet, som er cirka 550 kilometer fra den danske grænse, er kendt for sine mange bjerge, hvor flere af toppene befinder sig i over 700 meters højde, store skove og dybe søer. Faktisk er området så tyndt befolket og øde, at man har udsat europæisk bison her som det første sted i Tyskland.

Sauerland er med sin smukke natur en stor destination for vandrere og har gjort vandrestier af høj kvalitet til sit varemærke. Området har 25 certificerede Nordic Walking vandrestier fordelt på 200 kilometer, og mange af dem er vintervandrestier, så de også kan benyttes om vinteren. Stierne er af forskellig længde og sværhedsgrad, så det er muligt at finde en rute, hvor også de mindste kan være med. Nogle ruter er opbygget over bestemte temaer som kultur, historie eller dyreliv.

Når sulten melder sig efter en hel dag på vandrestierne, har Sauerland også en række hyggelige byer med bindingsværkshuse samt god mad og drikke af lokale råvarer.

Sauerlan © Tourist-Information Willingen. Foto: Wolfgang Detemple

Oplev München til fods

Man oplever verden på en anden måde, når man går, for man ser, hører og mærker omgivelserne på en helt anden og mere intens måde end fra et bil- eller bussæde. Det gælder både i naturen og i byerne.

En af de byer, der er spændende at opleve til fods, er München. Vil man opleve både byens seværdigheder og særlige stemning, kan man tage en afmærket byvandring. Byen er opdelt i en nord-syd passage og en øst-vest passage. På den nord-sydlige tur, der er 21 kilometer lang, kan man blandt andet opleve Olympic Park med det imponerende olympiske tårn og stadion samt Olympiaberg, hvorfra der er en fantastisk udsigt udover parken og byen.

Turen fortsætter til det gamle bohemekvarter Schwabing, hvor folk som kunstnerne Wassily Kandinsky, Paul Klee og forfatteren Thomas Mann boede. På ruten er også byens studenterkvarter omkring Adalbertstasse, hvor der ligger masser af små cafeer og butikker. Universitet Ludwig-Maximillians-Universität har 50.000 studerende og er et af de største i Tyskland.

Følger man øst-vest passagen, der er 12 kilometer lang, går man fra Prinzregentenplatz til Nymphenburg Palace, som ligner Versaillesslottet og er det tidligere sommerresidens for Wittelsbach-dynastiet. Turen går forbi Bogenhausen kirkegård, hvor instruktøren Rainer Werner Fassbinder samt forfatterne Erich Kästner og Oskar Maria Graf ligger begravet, og videre til det kinesiske tårn og den engelske have.

”Jeg vil vove den påstand, at man meget få andre steder i Europa vil møde den samme rigdom af forskellige oplevelser som i Tyskland,”

Jytte Flamsholt Christensen.
Jytte Flamsholt Christensen

Læs mere om enestående naturoplevelser i Tyskland her.

Tyskland er stadig underlagt visse Corona-restriktioner. Se nyeste opdateringer her:

https://tyskland.um.dk/rejse-og-ophold/nycoronavirus-covid19-tyskland

Mere som dette

Forsiden lige nu

Andre læser

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.