Briefing
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Herning accepterer VM-aftale, mens København afviser ishockey-krav

Københavns Kommune har afvist at opfylde værtsaftale for VM i ishockey.

Der har ikke alene været kritik af Royal Arena som centrum for ishockey på VM-niveau op til VM i Danmark. Også Københavns Kommune og Region Hovedstaden har afvist at deltage med yderligere end de 5 mio. kr., som i første omgang blev bevilget til VM-arrangementet. Foto: IIHF

Det har irriteret det danske selskab, som organiserer VM i ishockey, der begynder på fredag, at København som den ene af to værtsbyer ikke lever op til standardaftalen for VM i ishockey ved at afvise at betale for en massiv markering af VM’s tilstedeværelse i byen. Det afslører aktindsigter, som Jyllands-Posten har fået. Herning lever op til aftalen.

»Det virker på mig, som om I endnu ikke rigtigt har forstået, hvor stor en begivenhed dette VM er,« har direktøren for Ishockey-VM 2018, Enver Hansen, blandt andet skrevet i en mail til Københavns Kommune, som forklarer, at den ikke kan betale for »ekstraregninger,« når det oprindelige tilskud er blevet givet.

Jeg ved ikke, hvordan det internationale ishockeyforbund forholder sig til, at en værtsby ikke vil eller kan bidrage aktivt til at markedsføre et af verdens største sportsevents.

Enver Hansen, , direktør for Ishockey-VM 2018

Når tilskuerne til ishockey-VM 2018 i de kommende uger ankommer til Herning, kan det ses, at de er i en værtsby. Langs indfaldsveje og i byen vil VM-flag slå i luften fra 375 flagstænger. På tværs af byens gågade vil der hænge vimpler i farverne fra VM-holdenes spilledragter. I VM-perioden vil torvet i Herning være dedikeret til en stor fan-fest med madvogne, øltelte og levende musik.

Alt sammen arrangeret og betalt af kommune og region i overensstemmelse med en såkaldt ”Host City Agreement.” Det er en standardaftale for VM-værtsbyer fra Det Internationale Ishockey Forbund (IIHF). som Herning Kommune og Region Midtjylland har indgået.

Stockholm

Enver Hansen beskrev på et møde i oktober 2017 i en VM-følgegruppe, hvorfor værtsbyaftalen er så afgørende.

»Skrækeksemplet i ishockey-VM-historien er Stockholm i 2012, da bystyret slet ikke bidrog til at skabe opmærksomhed omkring begivenheden, som følgelig blev ufolkelig og atmosfæreforladt,« sagde Enver Hansen.

VM i ishockey

Københavns Kommune, Herning Kommune, Region Hovedstaden og Region Midtjylland har støttet Ishockey-VM 2018 med fem mio. kr. hver, mens Sport Event Denmark har bidraget med 10 mio. kr.

Jyske Bank Boxen i Herning lægger hus til Danmarks syv indledende kampe. Her spilles udover gruppekampe også to kvartfinaler.

I Royal Arena i København spilles to kvartfinaler samt semifinaler og finale udover gruppekampe.

Herning Kommune har oprettet en Facebookside, ”Hygge Hockey Herning”, der giver overblik over de mange VM-aktiviteter, der bliver gennemført i Herning midtby under VM.

Borgerne i Herning kan fra en kommunal pulje på 25.000 kr. søge penge til at lave VM-aktiviteter.

Mere info på VM-hjemmesiden.

I den såkaldte ”Host City Agreement,” som Københavns Kommune og Region Hovedstaden den 10. oktober sidste år modtog, var der blandt andet krav om, at de lokale myndigheder skulle sørge for reklamer for VM-turneringen i form af bannere, plakater og flag, der skulle opsættes på attraktive placeringer i byen. Samtidig skulle centrale torve og pladser stilles til rådighed og udsmykkes som VM-fan-områder.

Har I ikke forstået det?

Aftaleudkastet blev afvist af både Københavns Kommune og Region Hovedstaden.

Omsætning
En rapport fra Copenhagen Business School fra 2013, at der under starten på Giro d'Italia i 2012 havde været en turismeomsætning på over 100 mio. kr. i værtskommunerne Herning og Horsens, heraf de 40 millioner fra internationale turister. Giro’en skabte en meromsætning alene i Herning på mellem 50 og 90 mio. kr. Herning Kommune havde investeret 11 mio. kr. i at blive startby for Giro d'Italia.

»Jeg ved ikke, hvordan det internationale ishockeyforbund forholder sig til, at en værtsby ikke vil eller kan bidrage aktivt til at markedsføre et af verdens største sportsevents; jeg tror ikke, at det har oplevet det før. (...) Hverken Tour de France-start eller Formel 1-løb kan overhovedet måle sig med et ishockey-VM i eksponering og turismeomsætning. Alligevel bærer vi stort set hele risikoen,« lød det i Enver Hansens mailsvar til Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsforvaltning.

Han supplerer i dag.

»Kommunerne må jo selv finde ud af, hvad de bruger pengene på. Jeg glæder mig bare over, at der er det engagement og den økonomi i Herning. Ingen kan være i tvivl om, at der er ishockey-VM i Herning. De skal nok få lavet en fest,« siger Enver Hansen.

Hos både Københavns Kommune og Region Hovedstaden vil man have alle udgifter på bordet fra starten.

»Tilskudsaftalen gør udtømmende op med vores relation i forhold til ishockey-VM. Host City Agreement var en ny aftale. Når vi får ansøgninger, skal kommunen vide, hvad det koster. Københavns Kommune giver et tilskud på fem mio. kr.. Så kan der ikke efterfølgende komme ekstraregninger,« siger Mads Kamp Hansen, fritidschef i Københavns Kommune.

Ishockeyselskabet bruger nu selv penge på at pynte byen op til VM i København.

Læs også