Briefing
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Han står bag en af de mest interessante danske film

40 år onsdag: Søren Balle har instrueret ”Klumpfisken” og en række episoder af tv­serier for både TV 2 og DR.

Søren Balle instruerede filmen ”Klumpfisken” om den nordjyske fisker Kesse, og han har også instrueret en række tv-serieepisoder for både TV 2 og DR. Arkivfoto

Man kan sagtens argumentere for, at Søren Balle står bag en af de senere års mest interessante danske film.

”Klumpfisken” fortæller historien om den nordjyske fisker Kesse, der ikke rigtig kan leve af det erhverv, hans familie har udført med stolthed i generationer. En affære med en havbiolog er der også plads til i filmen, som er et varmt, socialrealistisk drama optaget langt fra København, nærmere betegnet Hirtshals.

Filmen er med andre ord en sjældenhed og så vellykket, at den i dag kan tages frem som et skoleeksempel på, hvilken frugtbar alternativ tilgang man kan have til filmproduktion i Danmark.

”Klumpfisken” var ikke let at finansiere, selv om den er lavet for relativt få penge, men den har ført til, at der også i det politiske miljø i dag er et ønske om at se flere filmfortællinger fra det såkaldte Udkantsdanmark. Det kan lade sig gøre.

Søren Balle er uddannet fra Den Danske Filmskole i 2009, og han har et godt blik for provinsen.

Filmkunst i Texas

Han er opvokset i Løgstør, og derfor var han også en naturlig mand at have på holdet, da TV 2 skulle bruge episodeinstruktører til tv-serien ”Norskov”, som foregik i Frederikshavn, og beskrev livet i et mellemstort lokalsamfund.

Søren Balle har også gjort sig i DR-regi, så meget de senere år, at man begynder at blive bekymret for, hvor den næste spillefilm fra hans hånd bliver af.

Han har instrueret en række episoder af tv-serierne ”Herrens veje” og ”Bedrag”, og det var også i DR, at han kom i gang efter filmskolen, da han var assistentinstruktør på tredje sæson af ”Forbrydelsen”.

Ud over at være udøvende instruktør har Søren Balle også en teoretisk baggrund. Han har læst film- og medievidenskab på Aarhus Universitet, ligesom han har studeret filmkunst i Texas i et år.

Søren Balle, filminstruktør, København V

Læs også
Top job