Briefing

387.000 kr. per medarbejder: Stykprisen for at flytte statslige medarbejdere ud i landet stiger

Der er brug for ekstra medarbejdere til at oplære nye

Det bliver at flytte den enkelte statslige medarbejder fra København til provinsen, erkender innovationsminister Sophie Løhde(V).

Til hver statslig kontorstol, der i de kommende måneder ruller ud af hovedstaden med kurs mod provinsen, skal der bindes mange tusindlapper i ekstra omkostninger.

Finansministeriet opgør regningen til den kommende udflytning til 550 mio. kr, og det lyder umiddelbart billigt i forhold til første udflytningsbølge, som kostede 910 mio. kr. Men bag tallene gemmer sig alligevel en prisforhøjelse, fordi stykprisen på den enkelte medarbejder stiger betragteligt.

Der gemmer sig masser af skjulte udgifter i så stor en proces, og det er svært at gøre omkostningerne ved et stort videnstab op.

Sara Vergo, formand for de offentligt ansatte i Djøf

»Det bliver dyrere pr. styk, fordi vi har lært af den første udflytningsbølge. Erfaringerne viser nemlig, at man får det mindste afbræk i produktionen – tab af flyvehøjde, som jeg plejer at kalde det – hvis man benytter sig af sidemandsoplæring,« siger innovationsminister Sopie Løhde (V).

At bruge den erfarne medarbejder, der ikke flytter med, til at hjælpe den nyansatte i provinsen i gang, er ensbetydende med dobbeltbemanding i en periode. Deraf prisforhøjelsen.

387.000 kr. pr. hoved

Helt konkret kommer udflytningen til at koste 387.000 kr. pr. medarbejder, og det er noget dyrere end de 250.000 kr. pr. hoved, som var prisen i første udflytningsbølge.

»Vi vurderer, at det er pengene værd, fordi det vil skabe et Danmark i bedre balance, og fordi de institutionerne, som flytter ud, hurtigere kommer på omgangshøjde igen,« siger ministeren.

Anden bølge rummer officielt flytning af 4.000 job, men hovedparten af dem er helt nye job, som først skal etableres i henholdsvis forsvaret og Skat. Så reelt skal ca. 1.800 statsjob skifte adresse.

Udflytning af statslige arbejdspladser

32 ud af 44 arbejdspladser har per april 2018 afsluttet den planlagte flytning i forbindelse med den første runde af udflytning af statslige arbejdspladser.

2.738 arbejdspladser er således flyttet ind i byer rundt omkring i landet.

721 arbejdspladser - svarende til lidt mere end 26 procent - er besat af medarbejdere, som enten er flyttet med deres arbejdsplads eller pendler.

Kilde: Finansministeriet

I Landdistrikternes Fællesråd svarer formand Steffen Damsgaard et fuldtonet »ja« på spørgsmålet om, hvorvidt flere statslige arbejdspladser udenfor København er over en halv mia kr. værd.

»De statslige kontorer varetager opgaver for hele landet, og derfor giver det også mening, at de ligger fordelt over hele landet. Og ingen spurgte jo til prisen, dengang man centraliserede og samlede de statslige arbejdspladser i hovedstadsområdet,« siger formanden.

I Djøf, som er fagforbund for mange af de statsansatte, er det den overordnede erfaring, at hovedparten af medarbejderne vælger at blive i Københavnsområdet frem for at flytte med arbejdspladsen.

Derfor giver det ifølge Sara Vergo, formand for de offentligt ansatte i Djøf, god mening at dobbeltbemande jobbene i en periode.

Lærer af første runde

»Det er positivt, at man har lært af den første runde med udflytninger, for der er helt sikkert tale om et produktivitetstab, når erfarne og dedikerede medarbejdere ikke flytter med. Så er det i det mindste godt, at de kan give nogle af deres erfaringer videre til de nye,« siger hun, der respekterer udflytningen som en politisk beslutning.

»Men vi udfordrer den også, for jeg er ikke sikker på, at en halv mia. kr. er den fulde pris for udflytningen. Der gemmer sig masser af skjulte udgifter i så stor en proces, og det er svært at gøre omkostningerne ved et stort videnstab op,« siger hun.

Ifølge Sophie Løhde er der også en anden erfaring fra sidst, som får lov at præge den kommende udflytning.

»Denne gang skal det gå hurtigere end sidst, for erfaringerne viser, at de, der kom hurtigst ud af starthullerne, har klaret flytningen bedst,« siger hun.

For at holde tempoet oppe er hovedreglen denne gang, at de statslige institutioner skal indrettes i eksisterende byggeri i stedet for at vente på nybyggede kontorer som det f.eks. er tilfældet med Udlændingestyrelsen, som skulle flytte i første bølge, men stadig venter på et nyt kontorhus i Næstved.

Målet er, at alle flyttevogne skal være tømt – og de statslige arbejdspladser være etableret i nye omgivelser – med udgangen af 2019.

Læs også
Top job