Briefing

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Her er det endelige valgresultat | Økonomer: Lad dansk økonomi gå i krise | Jyske Banks regnskab skuffer

Artiklens øverste billede
Jakob Ellemann-Jensen hilser på Mette Frederiksen inden den afsluttende partilederdebat i Folketingssalen. Foto: Bo Amstrup

GODMORGEN

Det endte med at blive få stemmer på Rådmandsgade Skole på Nørrebro, der afgjorte det endelige valgresultat. Et rødt flertal løb med sejren, men hvad det skal veksles til, vil den kommende tid vise. Økonomers bøn til valgets vindere er dog klar: Lad dansk økonomi rase ud. God læselyst.

Valg

Alle stemmer er talt op: Her er det endelige valgresultat

Danskernes stemmer er nu talt op, og resultatet er klart efter et historisk tæt valg med spænding til det allersidste. Den socialdemokratiske formand Mette Frederiksen holder fast i at afsøge en bred regering, lød det i hendes tale på valgnatten.

Mette Frederiksen meddelte i sin tale på valgnatten, at hun vil forsøge at danne en bred regering. Foto: Claus Bech

Lad dansk økonomi gå i krise

Når den nye regering får nøglen til statskassen og skatteskruen, skal den holde nallerne i ro. Lad de høje renter sende økonomien ud i en krise, for den er nødvendig, siger økonomer.

Analyse: Dansk økonomi står foran et år med historisk høj usikkerhed og en ny regering. Politikerne har under valgkampen i store træk undgået at forholde sig til den økonomiske virkelighed, som venter den nye regering. Det kan man godt forstå, for den er mildest talt kompliceret. Men det er en skam, skriver økonomiredaktør Bo Nielsen.

De første reaktioner fra erhvervslivet: »Uforudsigelighed er det ord, jeg vil hive frem«. Hvordan regeringsforhandlingerne ender står uklart, men det er ikke tiden til at bruge for lang tid på at lege bogstavleg på Christiansborg, mener flere erhvervsledere.

Sådan afgøres det, hvem der bliver statsminister. Når vælgerne har talt, kan det blive et kompliceret spil om statsministerposten. Et spil næsten uden regler, men med flere traditioner, der – hvis de glemmes – kan udløse en pinlig stund hos majestæten

Moderaterne og formand Lars Løkke Rasmussen fik et flot valg, og nu skal tiden vise, hvad det skal omsættes til. Foto: Claus Bech

Analyse: Hov. Fik de 12 bekymrede topchefer alligevel svar på deres oversete klimaopråb? 12 af landets tungeste topchefer opfordrede fra valgkampens begyndelse politikerne til at vise mod og handlekraft til at bevare Danmarks grønne førerposition. Ud af det blå har Mette Frederiksen, Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen åbnet op for at hæve klimalovens 70-pct.-mål.

Øvrige nyheder

Jyske Banks regnskab skuffer. Jyske Bank tjente 503 mio. kr. i årets tredje kvartal, hvilket var 17 pct. mindre end de 587 mio. kr., som analytikerne havde sat næsen op efter. Men topchef Anders Dam er »behersket optimist«.

Lave priser rokker ved vinterhjælp. Efter 38 dages ventetid har Danmark nu fået EU’s ja til, at statskassen stiller en garanti overfor landets energi- og fjernvarmeselskaber. Dermed er energilånene klar til at blive udbetalt. Der er bare ét problem.

Staten slipper ejerskab af elbørsen. Energinet sælger sin ejerandel i TSO Holding, der er en del af ejerkredsen i den nordiske elbørs Nord Pool.

Demant nedjusterer forventningerne. Høreapparatproducenten nedjusterer forventningerne til 2022. Det fremgår af en meddelelse fra Demant tirsdag aften.

Det skriver andre

Skal Twitter koste penge? Elon Musk har nu planer om en brugerbetaling på 8 dollars for visse brugere af Twitter - en plan, der møder kritik. (Financial Times - låst artikel)

Ruslands invasion af Ukraine - hvad ved vi efter 252 dage? Kyivs borgmester forbereder sig på at åbne offentlige varmepunkter midt i et angreb på landets energiinfrastruktur. (The Guardian)

Stemmeprocenten ved valget er den laveste siden 1990. 84,1 procent af vælgerne har sat kryds ved tirsdagens folketingsvalg. Det er det laveste i årtier. (Ritzau)

Karriere

Firmaer rekrutterer digitale unge med forældede metoder. Tiden løber hastigt fra det to sider lange jobopslag, hvor arbejdsgiveren mest fokuserer på at præsentere virksomheden. Eksperter anbefaler at skrue markant op for videoer og sociale medier i jagten på den eftertragtede unge arbejdskraft.

Opfordring til topledere: Tænk mindre. Stressplagede topledere kan gå ud over forretningen, mener en konsulent og tidligere verdensmester i karate. Men det er ikke raketvidenskab at komme det til livs.

Dagens profil

Årets ejerleder i Nordjylland har store ambitioner. Bent Larsen er for anden gang virksomhedsejer i stålindustrien og netop hædret som årets ejerleder i Nordjylland. Han har store ambitioner for fremtiden, mens andre danske ejerledere overvejer et salg.

Bent Larsen står i spidsen for den nye stålvirksomhed Beritech Group, som har store vækstambitioner. Han er netop hædret som ”Årets Ejerleder 2022” i Nordjylland. Foto: Kim Frost

Dagens tal

5

Ultimative krav har midterpartierne De Radikale og Moderaterne stillet i valgkampen. Minkene fyldte ikke så meget, men det gjorde Løkke. De Konservative kollapsede, og Mette Frederiksen blev modsagt af eksperter. Valgkampen har været uforudsigelig og strittende og kan være svær at sætte ord på. Så vi har sat tal på.

Børs

Uber trodsede med sit regnskab for tredje kvartal den røde tendens på månedens første dag, hvor friske nøgletal indikerede et fortsat brandvarmt arbejdsmarked i USA.Det satte sig i de tre toneangivende indeks, der medførte fald på 0,4 pct. til S&P 500 og 0,9 pct. til både Nasdaq og Dow Jones. Her er den seneste børsberetning. (Marketwire)

Debat

Virksomheder sakker bagud i den digitale udvikling. Det står rigtig skidt til med it-kompetencerne i små og mellemstore virksomheder, og Danmarks nye regering kan passende overveje, om det er på høje tid at bruge universiteterne til at løse problemet, mener Lone Malmborg og Jari Kickbusch fra IT-Universitetet.

Det sker i dag

 • Politik: Danskerne har afgivet deres stemmer. Nu skal der fintælles, og partilederne skal blive enige om, hvem der tager regeringsmagten.
 • Erhverv: A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Vestas, Sydbank, NNIT og North Media kommer med regnskab for tredje kvartal.
 • Erhverv: PwC, Nykredit Erhvervsbank, Dansk Erhverv og Finans har arrangeret Årets Ejerleder i Midt- og Vestjylland, hvor de vil hylde de ejerledere, som har skabt en ekstraordinær succeshistorie.
 • Udland: Der bliver holdt rentemøde i Federal Reserve, hvorefter den amerikanske centralbank kommer med en rentemeddelelse.
 • Statistik fra udland: Tyskland kommer med eksport- og importtal for september, arbejdsløshed for september og PMI-industri for oktober, eurozonen kommer med PMI-industri for oktober, og USA kommer med ADP-jobrapport for oktober.
 • PS...

  Fradragstrick er gået viralt. Skat har hævet beskæftigelsesfradraget, og det er danskerne i den grad blevet opmærksomme på. Det er dog ikke alle, der kan få glæde af det, og nogle kan risikere skattesmæk.

  Top job

  Forsiden lige nu

  Anbefalet til dig

  Giv adgang til en ven

  Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
  Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

  Giv artiklen via:

  Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

  Du kan ikke give flere artikler

  Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

  Teknisk fejl

  Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

  Ingen internetforbindelse

  Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

  Denne funktion kræver Digital+

  Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

  ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

  Denne funktion kræver abonnement

  Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

  Teknisk fejl

  Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

  Forsøg igen senere.

  Del artiklen
  Relevant for andre?
  Del artiklen på sociale medier.

  Du kan ikke logge ind

  Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

  Du kan ikke logge ud

  Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.