Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Fagboss angriber Metal-formand: Ubegribelig støtte til en »eklatant fiasko«

Der er allerede rig mulighed for at hente udenlandsk arbejdskraft til landet, hvis man har brug for det, så der er ingen grund til at genindføre den kuldsejlede greencard-ordning, lyder det fra formanden for de privatansatte HK’ere

Simon Tøgern, formand for HK/Privat.

På Finans den 2. november efterlyser De Radikales Morten Østergaard og Metals Claus Jensen en genindførelse af den såkaldte green card-ordning. En ordning hvor udlændinge fra lande udenfor EU kunne få tilladelse til i en periode at søge arbejde her i landet.

Ordningen viste sig at være en eklatant fiasko. På trods af ansøgernes uddannelser endte de i stor stil i ufaglærte jobs eller var ledige. Afskaffelsen var derfor helt på sin plads, også fordi der allerede er andre ordninger, som opfylder de berettigede behov, som der kan være for udenlandsk arbejdskraft. Og med dagens teknologiske muligheder for opslag af stillinger fx via et socialt medie som Linkedin, bør det ikke være noget problem at finde den så stærkt eftertragtede arbejdskraft globalt.  

Der er andre ordninger, hvor udlændinge udenfor EU på relativt ordnet vis kan komme til landet. Ordninger som ikke har begrænsninger for, hvor mange som kan komme, og hvor antallet af udlændinge i disse år vokser stødt.

Fx beløbsordningen som sikrer en løn på minimum 408.800 kr. om året, mens den tilsvarende arbejdskraft her i landet får over 500.000 kr. Erhvervslivet har derved har fået en rabat på ca. 20 pct. af lønnen til udenlandsk arbejdskraft. Overvejende er der tale om kvalificeret it-arbejdskraft på mellemniveau men ikke nødvendigvis med akademisk uddannelse. De Radikale, men næppe Claus Jensen, ønsker overraskende at sætte denne minimumsløn ned til 325.000 kr. En løn under mange HK'eres, 3F'eres og metalarbejderes.

Hvordan man som radikal kan gå ind for en sådan forskelsbehandling i aflønning af de pågældende udlændinge, bare fordi de er udlændinge, begriber jeg ikke.

Simon Tøgern, formand for HK/Privat.

Hvordan man som radikal kan gå ind for en sådan forskelsbehandling i aflønning af de pågældende udlændinge, bare fordi de er udlændinge, begriber jeg ikke. Al almindelig logisk tænkning og praksis om tiltrækning af talenter og arbejdskraft, tilsiger, at man minimum betaler markedsprisen, og ikke som de Radikale nonchalant har set sig varm på, en løn som er lig med dumping. Men arbejdsgiverne slipper selvfølgelig billigere, mens det danske samfund med de Radikales forslag går glip af skattekroner. Hvorfor vi ikke i Danmark har set egentlig social dumping på it-området, kan tillægges, at et bredt flertal af besindige partier i folketinget er enige om at have dette værn.       

Langt mere konstruktivt vil det være, hvis man systematisk kortlægger hvilke specifikke kvalifikationer udlændinge i de såkaldte ordninger med ekspertarbejdskraft har. Data for dette findes hos udlændinge-myndighederne. Uddannelsesinstitutionerne kan så få ressourcer til at tilpasse deres optag herefter. Ud fra det vi ved, vil der især være tale om it-tekniske uddannelser. Og ved at sikre at der ikke sker løndumping, vil det være attraktivt for flere af vores unge, at satse på en fremtidig karriere med disse uddannelser.

Af Simon Tøgern, formand for HK/Privat.

BRANCHENYT
Læs også